10 november 2012

Planekonomi

Vi har hjärntvättats så till den grad att varje gång någonting besvärligt eller farligt händer kräver vi att regeringen ska "göra något".  Orkanen Sandy har orsakat att många i New York och New Jersey måste vänta i långa köer för att köpa bensin. Så vad gör regeringen? Man inför en regel som säger att bilägare med udda registreringsnummer får köpa bensin på udda dagar - dito för jämna.
Typiskt dumt och enbart ett spel för gallerierna!  När det finns ett stort behov är efterfrågan naturligtvis densamma oavsett vilket datum det är och de som har tid att stå i kö kan köpa bensin vare sig de behöver eller inte.


New York och NJ har båda lagar som förbjuder "oskäliga priser" (anti-gouging-lagar) - försäljare får bara höja priserna på sina varor med 10% om de inte kan bevisa att det föreligger speciella omständigheter som kräver högre priser. Man menar att det gör det mer rättvist för alla, eller hur?

Pris reglerar hur mycket av en vara som finns tillgänglig i enlighet med de faktiska förhållandena. Om det är frost i Florida och apelsinblommorna fryser,  går priset på apelsiner upp därför att det blir färre frukter.
När det finns mycket av en vara på marknaden går priset ner - ska det också vara olagligt?

När priserna stiger i en nödsituation har det också en ransoneringseffekt,  eftersom människor bara köper det som de mest behöver och det blir mer över för andra. Om priset är lågt uppmanar det inte till sparsamhet

Chris Christie som kallar sig Republican stämmer nu 65 företag för "Gouging".
Om jag har en mängd generatorer, filtar och färskt vatten i flaskor skulle jag vilja stiga upp 4 på morgonen och köra hela vägen till New York för att sälja mina varor till samma pris som jag skulle kunna få om jag bara körde till South Carolina?
När priserna stiger i en nödsituation,  är det en signal för människor att köpa bara det de mest behöver. Det blir mer över för alla andra.
Om avsikten var att förlänga bensinkrisen så länge som möjligt, maximera lidandet för människorna i NJ., göra köerna så långa som möjligt, avskräcka så många bensinstationer som möjligt från att  öppna igen, har regeringen verkligen uppnått sitt mål.

Om man i stället låter alla sälja bensin till vilket pris de vill, kommer de som verkligen vill ha bensin att köpa den. Om man bara vill ha bensin för att man är paranoid eller vill gå ut och äta,  avstår man kanske. Det är den enda anledningen till att vi här i Georgia  har bensin i dag. Priset här varierar hela dagen, varje dag, baserat på efterfrågan.
Under en kris kan en eller annan göra sig en förmögenhet genom att sälja bensin för 20 dollar per gallon under en kort tid. När andra bensinstationsägare ser det, kommer de att göra allt de kan för att öppna sin egen verksamhet.  Priset kommer då att sjunka till kanske 16 dollar och fler och fler vill ha en bit av den kakan också, vilket gör att priset sjunker ytterligare.  Och så vidare, tills det finns tillräckligt många människor som säljer bensin för det hutlöst höga pris som NY / NJ-invånarna var beredda att betala innan orkanen slog till. Konkurrens botar inte allt, men det är långt bättre än andra lösningar.

När Chris Christie stämmer folk för att de höjer priset garanterar det att säljarna inte kan skörta upp människor som vill köpa en generator men det garanterar också att det inte kommer att finnas några generatorer att köpa.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.