26 december 2012

Lite Perspektiv...

Hela helgen har diskussionens vågor svallat med anledning av de tragiska händelserna i Sandy Hook.
Det värsta massmord som ägt rum på en skola var emellertid inte det som skedde i förra veckan - och det involverade inte heller en pistol.

Den 8 maj 1927, detonerade 55-årige Andrew Kehoe flera hemmagjorda bomber på Bath Consolidated-skolan i Clinton County, Michigan.
 Ungefär 8:45 på morgonen sprängdes den första bomben som förstörde det mesta av skolans norra flygel och dödade 38 skolbarn, två lärare och fyra andra vuxna. Det är 44 döda - 17 mer än de som dog  i händerna på Connecticuts monster.

Kehoe hade placerat en annan bomb - 500 pounds  sprängämnen - i källaren på skolan, men var oförmögen att detonera bomben innan han tog livet av sig  (genom att spränga sig, tillsammans med sin lastbil),  när  räddningspersonal kom till platsen. Hans tydliga avsikt - och det var ytterst nära att det hände  - var att spränga hela skolan. Det kunde ha resulterat i  hundratals döda skolbarn.
Innan han attackerade skolan hade Kehoe sprängt sitt hus och misshandlats sin hustru till döds med ett trubbigt föremål.

Förmodligen har du aldrig hört talas om det som kom att kallas katastrofen vid Bath School - vilket är det i särklass värsta massmordet vid en skola i  USA.
Och som genomfördes utan så mycket som att ett enda skott  avfyrades.

Det är kanske på grund av att Bath-katastrofen visar att vapenförbud  - även om det skulle kunna ske, i avsikt att förhindra att onda människor har tillgång till vapen - inte kan förhindra massmord på oskyldiga.  En psykopat som Andrew Kehoe - eller ConnecticutMonstret kommer att hitta ett sätt. Och faktum är att en bomb - eller gift - är ett mycket mer effektivt sätt att döda ett stort antal människor än en AR-15 eller en Glock.

Ta till exempel 1995, när Aum Shinrikyo-kulten i Japan placerade sarin-gas i Tokyos tunnelbana. Fem medlemmar av kulten transporterade flera paket av flytande sarin, cirka 900 milliliter totalt per angripare. En enda droppe Sarin kan döda en vuxen. Femtio personer skadades svårt - och tusentals drabbades av tillfälliga  syn-och-andningsproblem.
Det var ett mirakel att ingen blev dödad.
Men det kunde lätt ha skett. Utan att ett enda skott avfyrats från så mycket som en enda Derringer.
Japan har bland de strängaste vapenlagarna i världen. Men det hindrade inte att ett massmord kunde ha hänt och som kunde ha blivit långt värre än en skottlossning i tunnelbanan. 

De flesta av våra sk. "ledare" som argumenterar för mer "vapenkontroll" gör det helt cyniskt  för att främja en politisk agenda, dvs avväpning av laglydiga medborgare.
Vi talar om "vapenkontroll" som om det skulle sätta stopp för dödande. Det kommer det inte att göra.  Det kommer i stället att orsaka  mer dödande.
 Om rådjur och älgar visste hur man använder gevär skulle vi förmodligen inte jaga dem. De känner till sin del av skogen mycket bättre än vi gör. Vi går ut i skogen under  ett par veckor för att jaga och skjuta. De bor där året runt. Vem skulle sitta på pass och jaga vem, om de också hade gevär ?
 ... En prärievarg attackerar inte lejon, oavsett hur hungrig han är, eftersom han vet att han kommer att förlora. Han ser sig i stället om efter något som inte har vassa tänder och klor, även om han är vrålhungrig.

Kort sagt, vi skulle inte jaga rådjur om de kunde använda ett gevär för att försvara sig mot oss.

Och sjuka monster skulle inte jaga oss om de trodde att vi var beväpnade - vare sig vi är det eller inte.

Kanske något att tänka på?
-------
Lite mer:
Enligt FBI mördades 14.612 personer  i USA under 2011. Det är en minskning med 14,7% från 2007. Av de 14.612 var det endast 323 som mördades med någon typ av gevär.
Mer än fem gånger så många dödades med kniv. Ännu fler dödades med trubbiga föremål och mer än dubbelt så många dödades med angriparens  bara händer.

En närmare förklaring till ovanstående tillägg som skrevs under tidspress och som enbart var ansedd som en observation:

 Vapenhatare (Democrats)) verkar hatar gevär allra mest och högst på hat-listan står de halvautomatiska.  Det är sant att massakern i Sandy Hook utfördes med ett sådant gevär men ser man i stort är det ovanligt att den typen av vapen används vid mord. 

7 Kommentarer:

Knute sa...

Den från England importerade programledaren hos CNN, Piers Morgan, skulle slakta en vapenanhängare på TV-skärmen. När Piers Morgan inte kunde vederlägga dennes argument att människor ska kunna försvara sig mot brottslingar, avslutade han diskussionen med dessa fyndord: "Du är en ovanligt dum person". Detta har resulterat i att 70.000 amerikaner nu har underteckat en begäran om att skicka tillbaka honom till England. Men samtidigt har britterna startat en liknande petition i vilken de undanber sig att få honom tillbaka.

Enligt Daily Mail, FN og EUSSR är Storbritanniens våldsbrottsrekord värre än något annat land i Europeiska unionen. Officiell brottsstatistik visar att Storbritannien också har sämre siffror för alla typer av våld än USA och även Sydafrika - allmänt ansett som ett av världens farligaste länder.

http://hodja.wordpress.com/2012/12/26/skaermtrold-kan-taemmes/

Peter sa...

Nu är ju bombbyggande och saringas något som kräver långa förberedelser. När det gäller vapen så kan en tillfällig psykos sluta riktigt illa. Folk med psykos tänker inte ett skit på något när de går loss.

Norge har inte ens beväpnat sin polis och där har de väldigt få mord. Så dina argument haltar.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Jag har faktiskt hört talas om Kehoe-fallet. Det var för några år sedan jag snubblade över en amerikansk sajt om olika kriminalfall. Minns inte vad den hette men den ena artikeln ledde till den andra. Så kom det sig att jag lärde mig om Kehoe och hans grymma dåd. Vill minnas att han även dödade alla djuren hemma på gården innan han begav sig inåt stan. Har för mig att även nån annan person blev mördad, antingen stadens sheriff eller borgmästare. Man trodde att denna person var orsaken till att Kehoe flippade ut eftersom han närt ett oresonligt hat mot denna av någon anledning. Men annars är det nog inte många i Sverige som känner till detta. Har vid nåt tillfälle tänkt leta upp den igen men så glömde jag bort mördarens namn tills nu.

Berit sa...

Peter...Breivik ???
Om det är som du säger att folk med psykos inte tänker på vad de gör är det väl bra om någon har ett effektivt vapen att stoppa den personen med?

Och på vilket sätt haltar det?

Berit sa...

Kollade just med en polis jag känner. I Norge har flera obeväpnade poliser skjutits. Man har nu tagit beslut på att alla poliser och inte bara speciella insatsgrupper ska bära pistol. Tidigare har pistolen (1) varit inlåst i handskfacket och det har krävts tillstånd från överordnad för att låsa upp.
I Norge kan man ocksa köpa hagelbössa när man fyllt 15.

Anonym sa...

Så länge Frederik Reinfeldt har beväpnade livvakter förbehåller jag mig rätten att äga skjutvapen. Anser att mitt liv är lika mycket värt som hans.
//Arne

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Kom senare på att jag på denna sida också för första gången stiftade bekantskap med en mördare som varit okänd för mig, nämligen seriemördaren och kannibalen Albert Fish, som var samtida med Kehoe, även om han överlevde honom med några år in på 30-talet.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.