28 januari 2013

Ekonomisk återhämtning?

Jag vet inte hur mycket svenska nyhetsförmedlare beskriver den ekonomiska situationen i USA men här är det uppenbart att "traditionella" media vill få oss att tro att den amerikanska ekonomin befinner sig i en långsam men stadig "återhämtning" från den finansiella krisen 2007-2009. Denna "fanfar" innehåller de senaste uppgifterna som visar att bostadsmarknaden har börjat återhämta sig, vilket framgår av att priserna stiger vad gäller enfamiljshus.

Vår egen erfarenhet här i västra Georgia verkar motbevisa ett sådant påstående. "Hus till salu" -skyltar finns överallt  och uppskattningsvis ett av fem hus i våra lokala bostadsområden  står tomma (20%). Två köpcentrum bestående av ett dussin butiker vardera, som färdigställdes i slutet av 2009 och början av 2010,  står fortfarande tomma och ett tydligt tecken på desperation är en ny skylt som tillkännager "fri hyra".


Medlemmar i vår familj som nyligen flytt från Kalifornien med kontanter, har försökt köpa minst ett dussin fastigheter som varit "till salu" men blivit upplysta av mäklarna att huset är "under kontrakt". Våra undersökning har visat att fastigheterna håller på att överföras till bolag som kallas limited liability corporation (L.L.C.).

 ... det som underblåser den långsamma återhämtningen av den amerikanska bostadsmarknaden och huspriserna  är något som aldrig tidigare hänt i vår historia.

Det är inte individer som köper hus som påverkar priset och höjer efterfrågan, det är bolag. Ja, stora institutionella investerare köper hus- och i stor omfattning!

    The Blackstone Group LP (NYSE / BX) köpte amerikanska hem till ett värde av 2.5 miljarder dollar, det är 16.000 enheter totalt hittills som betalades kontant!  I oktober 2012, ägde bolaget bostäder till ett värde av 1.5 miljarder  dollar och spenderade 100 miljoner dollar i veckan för att köpa fler! (Källa:. Bloomberg, 9 januari 2013)

    Andra företag som Colony Capital LLC och Waypoint Homes går tillväga på liknande sätt allt eftersom bostadspriserna ökar. Colony Capital har redan köpt 5500 hem sedan april 2012 och planerar att öka sina investeringar  till 1,5 miljarder dollar vid slutet av detta år. Waypoint Homes har köpt 2.500 hem och planerar att ha totalt 10.000 bostäder i slutet av 2013.

En av våra närmaste grannar köpte ett hus för 210.000 dollar år 2007 och övergav det efter ett par år. Det stod sedan tomt  under 3 år men är nu ockuperat sedan ett år tillbaka av en "minoritet"-familj bestående av en ensamstående mor till tre minderåriga barn.  Hyran subventioneras av "Dept. of Housing and Urban Development", kort och gott kallat Section 8, vilket är skattepengar betalade av oss andra.
Så länge det finns pengar i skattekistan är det en god investering för bolagen. Hyran betalas varje månad; hyresgäster som lever i Section 8-hus klagar oftast inte även om det är problem med huset. De vill inte att hyresvärden / fastighetsförvaltaren dyker upp eller kommer in eftersom de antingen gör något som står i strid med hyresavtalet eller något som är olagligt (stöld av verktyg - för många personer i bostaden som inte finns med i hyresavtalet -  droger , stulen egendom, etc.) så om problemet inte är väldigt allvarligt klagar de inte.  Plus, när man ser hur det ser ut runtomkring dessa hus inser man att de som bor där är vana vid slarv och dåligt underhåll.

Detta förfarande kommer inte ens i närheten av vad vi kallar den fria  marknaden och skulle inte ens existera utan federala subventioner.  Det kallas "Gaming the system" och när subventioner torka inne och investerarna inte får sin väntade återbäring kommer detta att sluta med att en ny husbubbla spricker och det får värre konsekvenser än den första.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Man blir ledsen att Amerika håller på att bli som Sverige. Här skall vi ta emot människor från hela världen medan svenska ungdomar som eventuellt har arbete inte kan få en lägenhet möjligen med rika föräldrar som kan köpa en lägenhet. Var slutar detta? Det är socialism och den nya adeln är politikerna och världens sämsta journalister, SVeriges.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.