06 januari 2013

Nu kallar man det nyheter


Minns ni Obamas Cash for Clunkers-program från 2009? Konsumenter kunde lämna in sin bensinslukande bil och få upp till 4,500 dollar till hjälp att köpa ett nytt  fordon, allt för att rädda Moder Jord.


Nu rapporterar man det som en stor överraskning att hela  programmet i stället var skadligt för miljön.
Det inte bara förstörde kapital - i stort sett alla delar av en gammal bil kan tillvaratas och återanvändas,  men i stället fokuserade man på att förstöra och inte ta till vara.
Att fullständigt skrota bilar är en mardröm för miljön. För varje ton metall som "produceras" på skroten får man också ca. 500 pounds av "rester"  vilket inkluderar polyuretanskum, metalloxider, glas och lort.  Totalt cirka 4,5 miljoner ton rester  i genomsnitt varje år.
Vart tar det vägen? Raka vägen till en soptipp.

Bara genom att ta till vara plast och metall kunde man ha sparat 24 miljoner fat olja. Även om många av de 690,000 bilarna var gamla var de fortfarande i gott skick med en bränslestandard ungefär densamma som de nya bilarna.
Idén var att få bort bilar som använder mycket bränsle men att att eliminera 690,000 utav USAs 250 miljoner kan inte göra särskilt stor skillnad. Vad det emellertid gjorde var att det drev upp priset på begagnade bilar för de personer som inte har råd att köpa en helt ny bil.

Vad var det jag sade...


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.