30 januari 2013

Rapporterade du vitlöken i tullen?

Du skulle kunna förvänta dig den frågan om du försökte ta in några av de aromatiska klyftorna till Hotel Transylvania, men ute i den verkliga världen borde denna merkantilistiska attityd förbli delegerad till historieböckerna.
Greve Dracula är inte den ende blodsugare med fokus på vitlök - tulltjänstemän i hela EU är lika intresserade. De har jagat vitlökssmugglare  i åratal - EU har nämligen en 9,6% importtull på vitlök - konsumtionen av sådana farliga ämnen måste minskas!

         

Enligt BBC  har detta “problem” funnits sedan 1990-talet.  Ja, du läste rätt, BBC, inte The Onion (en Amerikansk satirsajt).  EU ser inte mellan fingrarna när det gäller så allvarliga "brott" - i mars förra året dömdes Paul Begley, chef för Irlands största frukt och grönsaksodlare, till sex (6!) års fängelse över en 1,6 miljoner euro (£ 1,3M) i obetalda importavgifter från odeklarerad import av vitlök.
Allvarliga saker, sex års fängelse! Man undrar hur han skulle ha straffats om han begått mord?  Bränts på bål? Tack och lov återställdes lite sunt förnuft och Mr Begley verkar kunna få lämna fängelset snart.

Det är svårt att läsa BBC artikeln och hålla sig allvarlig- men EU är lika seriös om detta som USAs Department of Justice (Orwell godkänner namnet) var när de undersökte Gibson Guitar när det gällde deras (från Indien)  lagligt exporterade och till USA importerade exotiska träslag.
Det är bäst att hålla koll på leveranskedjan och veta var produkter och material kommer från - det finns ingen rim och reson när byråkrater blandar sig i och sätter tumskruvarna på folk.

Föga förvånande var det att Sverige, mitt födelseland – ett land som ständigt är förtjust i ökad beskattning och tung byråkrati - var de som "knäckte en av Europas till synes större  och märkliga, om än lukrativa, smugglingsringar" - wow, de måste ha skalat av några lager för att göra det.

Hela den här verksamheten är merkantilistiskt pladder som går tillbaka till handelskrig från 1600-och-1700-talet - Europa lär sig aldrig - och samma avslagna öl torgförs nu genom att man säger att lagen är "avsedd att förhindra att vitlöksodlare i EU:s medlemsstater drivs i konkurs av kinesiska bönder som lagt under sig stora delar av den globala marknaden genom att producera vitlök till mycket lägre pris."
Jaha? Kanske Kina har ett bättre klimat och billigare arbetskraft för att producera dessa svulstiga delikatesser? Europa skulle fortfarande vara upptagen med att tillverka hästkärror och plogar om EU hade skapats före 1895. Dessutom är EU inkonsekvent - de har handelsavtal med en lång lista av länder utanför EU som kan exportera vitlök till EU utan samma straff. Merkantilismen igen.

Negativa effekter
- de vampyrlika byråkraterna är kanske lyckliga, men en 10% tull (och sedan runt 20-25% moms ovanpå det) innebär att européerna inte konsumerar tillräckligt med vitlök - troligen påverkar det fattiga, kvinnor och barn mest. Var finns alla upprörda!  Framförallt som det är hälsosamt att äta vitlök!

EU-tjänstemän är av den uppfattningen att "smuggling kan kosta EU en" betydande mängd" - ingen som helst tanke på att det är till fördel för marknaden, om man ger konsumenterna bättre tillgång till billigare produkter.  Byråkrater har inget förtroende för att konsumenterna kan göra "rätt" val på egen hand, men är fyllda av överväldigande visshet om att deras planering är överlägsen.

Njut av vår konkurrenskraftiga marknad i USA –
när min syster och svåger besökte oss i Atlanta under julen, var de förbluffade över låga priser, hög kvalitet, enorma valmöjligheter och allt det andra som vi tar för givet. Bara en vanlig dag i affären i USA, men en stor upplevelse för någon från Sverige. Visst, man kan alltid hitta något negativt,  men över tiden ger Adam Smith en hjälpande hand.
Det hela avslutas med en påminnelse om att de med upphandlingsansvar måste ta reda på exakt var produkter och material kommer från - vänta inte tills byråkraterna gör en räd i ditt lager.


Thomas

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Ehh...

Låter lite grand som importtullarna på kinesiska lågenergilampor till EU, som finns där för att skydda europeiska tillverkare av LE- lampor (läs Osram och Philips).

Apelsinen i rövva är ju att Osram och Philips har all sin produktion av lågenergilampor i... Taaadaaa!
KINA!

Vad innebär det?

Måste jag skriva det på näsan?

Ann Onym

Anonym sa...

Gamle Ricardo i all ära, måste det verkligen vara moraliskt och/eller ekonomiskt värre att beskatta import än inkomster eller fastigheter?

Anonym sa...

Bra! Att det är hög tull på vitlök. För min del kan tullen inte vara tillräckligt hög.
Vitlöken har förstört mången rätt som annars hade varit god.
Jag har ibland fått skjuta från mig tallriken när jag har känt lukten och smaken av vitlök.
Rune

pela68 sa...

@Rune

Då har du helt enkelt inte ätit tillräckligt med vitlök.
Och dessutom gått miste om en och annan kulinarisk sensation...

;-)

Ann Onym

Knute sa...

Den kinesiska vitlöken är ganska smaklös, man måste använda dubbelt så mycket. Det gäller både den vanliga och den som inte innehåller några klyftor.

Ann-Marie sa...

Nu känner jag mig trygg igen när jag vet att Storebror tar hand om alla dessa hemska förbrytare som smugglar dagarna i ända......

F.ö. vill jag inte äta vitlök som odlats i Kina, man vet inte vilka kemikalier och gifter som finns i deras marker.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.