23 januari 2013

Reda ut begreppen

     

Enligt The Library of Economics and Liberty:

"Medan socialism försöker uppnå totalitär kontroll över ett samhälles ekonomiska processer genom direkt statlig drift av produktionsmedlen, strävar fascismen indirekt efter denna kontroll genom dominans av de som är nominella ägare. När socialismen öppet nationaliserade egendom, gjorde fascismen det smygvägen genom att kräva att ägarna använde sin egendom i "nationens intresse" - det vill säga, så som enväldiga myndighet tänkt det. (Dock fanns det ett fåtal branscher som drevs av staten.) Där socialismen avskaffade alla direkta relationer mellan marknadsaktörer, planerade fascismen all ekonomisk verksamhet samtidigt som man uppehöll skenet av fria marknadsrelationer.  När socialismen avskaffade pengar och priser, kontrollerade fascismen det monetära systemet och bestämde alla priser och löner politiskt. Genom att göra allt detta, styrde fascismen marknaden."

Ludwig von Mises Institut,  Lew Rockwell:

"Alla vet att termen fascist är nedsättande, ofta använd för att beskriva någon med en politisk åsikt som man inte gillar. Det finns inte någon som är villig att ställa sig upp och säga: "Jag är fascist,  jag tycker att fascismen är ett mycket bra socialt och ekonomiskt system."

Men jag tror att om de var ärliga skulle de allra flesta politiker, intellektuella och politiska aktivister  säga just det.
Fascismen är ett regeringssystem som kartelliserar den privata sektorn, centralt planerar ekonomin för att subventionera producenter, favoriserar polisstaten,  förnekar grundläggande rättigheter och friheter för enskilda och gör Staten till den obegränsade härskaren i samhället."

------------
Både de som kritiserar Obamas sjukvårdsreform och de som tycker den är bra kallar den för socialiserad sjukvård,  men rent tekniskt är det mer som fascism.
Socialism är när staten äger produktionsmedlen. Inom fascismen äger staten inte de företag som producerar men man kontrollerar dem och det är precis vad som händer nu med sjukvårdsprogrammen och reformen.

2 Kommentarer:

Knute sa...

Tyska Bundesbank tar hem 300 ton guldtackor från Federal Reserve i New York.

http://denkorteavis.dk/2013/bundesbank-hjemtager-300-tons-guldbarrer-fra-federal-reserve-new-york/

Är orsaken rädsla för Obamas klåfingrighet?

Arlav sa...

Man bör inte kalla folk för "träskalle", men man kan be dem ha hatten på när det är hackspettar i närheten..
Tyskarna bör nog inte heller säga till kryptomuslimen Obama att "vi litar inte på Dig", ta hem sitt guld funkar lika bra!
Att det även ger poäng på hemmaplan ses som en ren bonus..
Tycker en pessimist..

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.