17 januari 2013

Så här ser vuxna människor på dödsfall relaterade till vapen

Från en av våra läsare:

"Det är i mitt tycke inte fel i att ha en viss vänteperiod då man t.ex. kontrollerar vapenköparnas psykiska bakgrund och brottsbakgrund, när de ska köpa vapen - men det är naivt att tro att en tokig och/eller tillräckligt motiverad mördare inte skulle kunna skaffa sig redskap för att ha ihjäl sina medmänniskor bara för det.

Adam Lanza var motiverad och störd nog att skjuta ihjäl sin egen mor för att få tillgång till vapen. (länk)  Vad är det då som säger att han inte lätt kunnat köpa vapen illegalt på den svarta, okontrollerade marknaden istället?
Dessutom krävs det inte direkt halvautomatiska vapen av militär typ med magasin som rymmer fler än tio skott för att ha ihjäl en massa människor.  Som ni kanske minns så sköt Ibrahim Skhupolli ihjäl en mängd människor i ett finskt köpcenter med en helt vanlig 9mm pistol, som han för övrigt hade införskaffat illegalt. (länk)

Om motparten är oförberedd och obeväpnad så behöver man inte direkt vara rustad till tänderna för att orsaka stor skada. Om man är tillräckligt motiverad och/eller störd så går lika bra med andra alternativa metoder:

1) Man kan t.ex. köra in i en stor folksamling med bil. (länk)

2) Använda vassa redskap, som t.ex. den klassiska kniven. (länk) (länk)

3) Tända eld på lokaler där människor befinner sig. (länk)

4) Använda gift av något slag. (länk) (länk) (länk)

5 ) Kombinera flera av ovanstående alternativ. (länk) (länk)
   
Det finns säkert en mängd andra alternativ som jag inte tog upp, men poängen är att det inte går att förhindra mord med s.k. (skjut)vapenfria, säkra zoner.  Dessa "vapenfria" zoner ger bara naiva medborgare en falsk säkerhetskänsla då kriminella och/eller störda individer som bekant inte bryr sig om lagar och regler. (länk)
NRA har en faktiskt en bra poäng när de påpekar att politikerna och deras familjer bor relativt säkert och har bra bevakning medan vanliga medborgare inte nödvändigtvis har möjligheten att leva i ett lika säkert elfenbenstorn.
Genom att strypa den kontrollerade, legala marknaden så gynnar man dessutom den illegala, okontrollerade marknaden. Jag befarar således ett liknande scenario som förbudstiden mot alkohol medförde." (länk)

/RealistFrån Breitbart:

....andelen dödsfall som var vapen-relaterade under 2011 var inte ens en halv procent av alla de  2.513.171  dödsfallen för det året.
Och om du verkligen vill se hur överdriven den nuvarande anti-"assault rifle" retoriken är, titta bara på andelen av de dödsfall som var relaterade till gevär under 2011.
Den siffran är 0,012 procent av den totala antalet dödsfall i USA under 2011.
Samtidigt var andelen totala dödsfall som resultatet av att fall från saker som klippor och stegar 1 procent, eller nästan tre gånger så stor som andel av de dödsfall som var vapen-relaterade: 26.631 kontra 8.583.
Vapen-relaterade dödsfall utgjorde endast 0,34 procent av alla dödsfall i Amerika 2011. Om Vänstern vill att vi ska känna oss tryggare, kanske de borde förbjuda stegar i stället för vapen.

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Enligt en nyhets rapport jag såg på Fox News häromdagen så drunknar mer barn i simbassänger en vad som dör av skjutvapen. Kanske vi skall förbjuda simbassänger också?
//Arne

Berit sa...

Om beväpnade vakter gör livet säkrare för Obamas barn och vicepresidentens barnbarn, skulle det naturligtvis göra livet säkrare för alla andra barn också.

Ann-Marie sa...

Man kan döda med händer, fötter etc. Ska vi förbjuda det också?

Anonym sa...

Att se Obama skriva under dekret som garanterar honom säkerheten till "sitt" liv är skandalöst. Snacka om maktgalenskap! Är det inte dags att amerikanarna inrättar en "Hall of Shame"
snart?

Anonym sa...

I Breitbart jämförs 8 583 vapenrelaterade dödsfall med det totala antalet dödsfall under 2011 som var 2 513 171. Den jämförelsen haltar betänkligt. Enligt FBI - United States Crime Rates 1960 - 2010 mördades 14 748 personer år 2010. Dessa mord är därför till stor del utförda med skjutvapen - närmare 60 procent.

En jämförelse: år 2010 begicks det i Sverige 3.5 mord per 100 000 invånare och 4.8 i USA, trots att USA har en så enormt mycket liberalare vapenlagstiftning jämfört med Sverige. Mordfrekvensen ökar stadigt i Sverige medan den har minskat kraftigt i USA och om trenden fortsätter kommer Sverige snart att "ta ledningen".

Nostradamus_i_norr

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.