03 februari 2013

Fantastisk iransk film från 2007

Det var längesen jag såg en så rolig film och som dessutom gav så många gnistor av hopp, som filmen sent lördag kväll på SVT2: "Kvinnor offside". Den anspelade på något som vi annars aldrig ser hos muslimerna: att titta på egna fånigheter och skratta åt tokigheterna! Det som vi känner så bra själva: satir som ska öppna våra ögon och se oss själva utifrån.

Filmen handlade om kvinnor, som ju för allt i världen inte får gå någonstans utan sina makar eller en annan man i släkten. Unga fotbollsgalna tjejer, som riskerade vad som helst för att komma in på stadion och titta och heja. Och de unga soldaterna, som fick fånga in dom och lämna dom till moralpolisen med risk för allvärldens straff om de inte gjorde så....

Filmen var helt professionellt gjord av folk från Iran, utan minsta PK-tråkigheter. I tidningen antyder man, att man inte riktigt vet något om filmen. Så har de garderat sig politiskt korrekt. Regissören Jafar Panahi sitter emellertid i fängelse och är förbjuden att göra filmer.

Se filmen för allt i världen, om den kommer igen!

3 Kommentarer:

Knute sa...

Katastrofal islam-reklam: Islam måste beskyddas med svärdet! Dödsstraff för dem som lämnar islam!

Muslimska Brödraskapets andlige rådgivare Qaradawi på TV:

"Om muslimerna hade gjort sig av med straffet för avfällingar skulle islam inte existera idag"

http://www.document.no/2013/02/utrolig-om-frafall/

Anonym sa...

Att en films regissör/producent/manusförfattare/whatever
varit/är/riskerar att bli fängslad har alltid varit en kvalitets-
stämpel i svensk media.

/Xavier

Berit sa...

Filmen är inspirerad av regissören Jafar Panahis dotter som bestämde sig för att ta sig in och titta på en fotbolls match trots att det var förbjudet. Filmen spelades in i Iran men fick inte visas där.

Som en följd av filmen, meddelade president Ahmadinejad att lagen skulle ändras så att kvinnor fick delta i i iranska idrottsevenemang. Firandet var dock kortvarig eftersom Ayatollah Khamenei lade in sitt veto mot beslutet.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.