20 februari 2013

Pengar och pengars värde

         

Min artikel nedan om ett kontantlöst samhälle väckte en del tankar om vad pengar egentligen är.
Bara för att vi byter kontanter mot plastkort betyder det inte att vi slutar ange priser i dollar eller kronor.
Pengar är ett bytesmedel och också menat som en värdebevarare. Att det fungerar som bytesmedel är praktiskt. Man kan inte förutsätta att alla accepterar att byta en leksaksbil mot en rostig skruv.... och en cykelpump mot en morakniv... . Det är också svårt att få växel tillbaka.

Betydelsen av pengar som värdebevarare är ännu viktigare och i dagens läge närmast överväldigande.
Statens förmåga att beskatta oss bygger på hur vi använder lagliga betalningsmedel,  i mitt fall dollar.
Men dollarn är inte pengar, det är en politiskt förvaltad valuta utan egenvärde. Om man inte bestämt i lag att det ska vara ett betalningsmedel skulle det vara värdelöst.

Det har inte alltid varit så. En gång i tiden var det enligt lag bestämt att dollarn hade ett lagstadgat värde i förhållande till guld eller silver. Genom att presentera en dollarsedel på vilken bank som helst i landet, kunde ägaren kräva ädelmetall till ett motsvarande värde.
 Detta förhållande stabiliserade dollarns värde fram till 1913, eftersom ingen bank som ville förbli kreditvärdig gav ut fler sedlar än de kunde lösa in i ädelmetall.
Det fanns faktiskt banker som gjorde det, vilket resulterade i Bank Runs, när kunder i massor krävde att få sina pengar.
Dessa banker gick antingen omkull eller skyddades av kriminella politiker då som nu.

Vi är skyldiga enligt lag att acceptera en pappersdollar som betalning "för alla skulder, offentliga och privata", men Federal Reserve är inte längre enligt lag skyldig att lösa in en dollar med ädelmetall och kan därför öka utbudet av dollar i praktiken utan begränsning.
Ädelmetallers värde kan inte drivas upp på det viset. Värdet de har är verkligt och är inte beroende av ett "lagligt betalningsmedel", eller på hur många nollor som är tryckta på dem.
Stater(regeringar) gillar inte guld och silver eftersom de inte kan stjäla värdet genom att använda tryckpressar. Guld är inte "i stället för pengar" utan har ett värde i sig själv och har använts av människor sedan urminnes tider.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

I Sverige bränner politikerna sedlar dom kallar för "pengar" på bål inför ögonen på hela svenska folket på bästa TV tid. Det bästa vore om hela det svenska "korthuset" kunde braka samman under en veckas tid.
SU

Anonym sa...

När Gudrun eldade de där pengarna så var det ingen katastrof eftersom det minskade penningmängden.

Knegarn.

Anonym sa...

Berit har nog redan hört Mises men säkert finns det många som inte gjort det.

http://mises.org/media/2321/On-Money

Knegarn.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.