11 mars 2013

Får hon inte säga neger?


TV-programmet "Go kväll" hade nyligen en intervju med den charmerande komikern Marika Carlsson, som den 15 mars börjar en vårturné runt om i landet med föreställningar i Jönköping. Hon vill berätta för oss hur det var att växa upp i Sverige som neger. Hon säger neger, och då TV-programledaren Beppe Starbrink påpekar att ordet är förbjudet, skrattar hon, för naturligtvis finns det inget nedsättande i ordet. Hon använder det ju om sig själv, och det visar hur idiotiskt fånigt myndigheterna beter i Europa, för vad är det för fel med ordet "neger"? Hon har den gyllenbruna hudfärg som många unga nordbor betalar pengar (och hälsa?) för att efterlikna i solariernas boxar och pråla med våra kyliga badstränder.

Hon kom till Sverige som 4-5-årig och det var en härlig upplevelse, för alla svenskar tyckte att hon var den gulligaste dejliga negerunge att se på, och omhuldade och skämde bort henne. Men tiderna ändrade sig. Det kom många invandrare och därmed andra intryck, och när hon började skolan var det som en hemsk kullerbytta: hon måste nu - tvärtom mot tidigare - stå ut med mobbningar. Simpla människor och barn kan vara barska. Men det slog tydligen inte ut henne. Hon hade humorns gåva och - som hon sa - var utan fördomar. Som fullt integrerad uppträder hon också i den designade blå-gula "folkdräkten" (som inte har ett dugg med folkdräkt att göra utom namnet).

Jag kan inte förneka att jag fann henne mycket sympatisk, och så smått grämde mig över att det är så lång väg till Jönköping där hon skulle uppträda. Men så plötsligt hände det att hon - som var "utan fördomar" och ett ögonblick även utan humor - sa att det hade kommit ett "rasistiskt parti" in i riksdagen - om än med demokratiska medel, men...

Jag blev faktiskt kränkt! och ledsen över att TV nu igen bara skulle vara propaganda! Jag har röstat på det parti som hon syftade på, det vill säga Sverigedemokraterna. Jag har inte kunnat hitta något rasistiskt uttalande från partiet. Kan Marika nämna något för mig? Eller vad menar hon med rasism? Rasism rör sig om - liksom med hundraser och deras olika egenskaper - om människoraser, och en "rasist" anser att hans/hennes egen ras är den bästa och duktigaste i världen! Men efterhand är ordet så slitet att det används som ett allmänt skällsord mot dem som man inte gillar, och så var det väl här, kanske av oförstånd?

Vi är många i Sverige som inser att landet är på en mycket farlig väg. Varje husmor vet att det kostar pengar att hålla gästabud och öppna sitt hem för alla och envar, och att det blir dyrare ju fler man bjuder, även om man skär ner på kökspigans och husalfens lön. Det finns gränser för hushållsbudgeten även för ett land som Sverige.

Från Spydpigens blog

5 Kommentarer:

Knute sa...

Det är ett demokratiskt problem att SVT:s partisympatier skiljer sig extremt från allmänhetens. 52 procent av journalisterna på Sveriges Television sympatiserar med miljöpartiet. Vänsterpartiet har också en stark ställning. Det ses inte bara i behandlingen, men i själva ämnesvalet. De personer och ämnen som inte passar SVT, hålls befolkningen helt ovetande om. Ett Sverige utan SVT skulle vara ett bättre Sverige.

En sann kulturrevolution har utspelat sig i vårt land. Man känner sig bara moraliskt och intellektuellt överlägsen om man tar parti för tjuvar, bedragare och våldsmän och försöker tona ner deras ansvar. Åtminstone får man det intrycket av att se på Sveriges Television.

http://snaphanen.dk/2013/03/11/public-service/

http://snaphanen.dk/2013/03/12/frankrig-a-clockwork-orange/

Knute sa...

“Det lader til at være kontraproduktivt at kritisere Danmarks Radio. Jo mere og jo flere, der gør det, jo mere ligegyldigt bliver det tv og radio, der produceres i førerbunkeren.

Engang, i min barn- og ungdom, var det ræverødt, det meste, og det fik mig, som årene gik, i det mindste op af stolen. I dag er produktet cafe latte-farvet, dvs. ufarligt, ligegyldigt, velment – og selvfølgeligt – udenfor pædagogisk rækkevidde.

TV-serien Borgen er ikke noget specielt hverken dramatisk eller visuelt, men fuldkommen eksemplarisk for det mentale, intellektuelle og politiske niveau i Danmarks Radio. Kun det ubevidste kan være så ubegavet og talentløst.”

http://www.uriasposten.net/archives/46006

Anonym sa...

Det finns många sätt att slå knut på sig själv.
Hur skall flickebarnet reda ut detta?

Berit sa...

"En svensk polis efterlyser en misstänkt brottsling och blir kritiserad för att använda ordet neger.
Neger är en ras på samma sätt som kaukasier eller mongol. Hade det varit bättre om man sagt; "mörkhyad, krullhårig man, med bred näsa och tjocka läppar"?
Är det fult i den politiska korrekthetens tempel att tillhöra rasen neger?"

Jag har skrivit några ord i ämnet
här.

Anonym sa...

Knute
Jag tycker att man skall resa kravet att SVT skall läggas ner. Som du säger: Ett Sverige utan SVT är ett bättre Sverige. Åtminstone, så länge SVT inte utför det de är ålagda att utföra, rapportera objektivt istället för att hjärntvätta. Det som SVT för övrigt gör, sänder intressanta inköpta program från andra länder respektive olika typer av galor kan lika gärna göras av privata TV-bolag. Och då får vi också bort licenserna och tvånget att betala för sin egen hjärntvätt.
/SB

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.