21 mars 2013

Tillit och pengar

         

Att försöka lägga beslag på ryska pengar visade sig vara mycket dumt. De politiska ledarna på Cypern förstod inte kulturen bland de människor de har att göra med och har ingen möjlighet att skydda sig mot efterräkningar från tidigare ryska KGB-agenter, däribland Putin själv.

IMF-folket, som har gått i spetsen för katastrofen, väntade sig aldrig att "Cypern lösningen" skulle explodera i ansiktet på dem. Det var en stor felbedömning.
Det ha skrämt många av de inblandade aktörerna och tjänstgjort som en väckarklocka. Det fanns ingen riktig förståelse för de enheter som står bakom de ryska företag som har pengar i Cypern.

Att ta pengar från ledande ekonomiska enheter i Ryssland, är att ta pengar från fd. KGB- officerare och det kan vara mycket farligt och allvarligt. Kanske rent av livsfarligt!

Cyperns president kapitulerade.  Inga pengar konfiskeras och folket vann, eller hur?
Den verklige vinnaren i denna sörja är emellertid Putin.

Hela det gamla sovjetiska systemet var uppbyggt på angiveri bland befolkningen och avund genomsyrade hela det ryska samhället och det försvann inte när kommunismen föll.  Ingen kunde lita på någon, inte ens om man tillhörde den härskande klassen. Det fanns ingen tillit någonstans och det var bättre att flytta sina pengar ut ur landet.  Efter Sovjetunionens upplösning, när ryssarna började vänja sig vid en fri marknadsekonomi , var Cypern den västerländska nation dit ryssarna enkelt kunde ta sina pengar och också registrera sina företag och ligga lågt.

Mängder av kapital försvann ur landet vilket naturligtvis inte var i regeringens intresse. Innan Putin åter konsoliderat och centraliserat makten längs de gamla KGB-linjerna hade miljarder av ryska besparingar flyttats till Cypern. Västvärlden kunde man lita på men inte Ryssland.  Inte ens reformeringen av skattesystemet till en fast skattesats på 13 procent gjorde särskilt mycket för att föra pengarna tillbaka till Ryssland. (Det gav regeringen mer inkomster, och det hjälpte ekonomin marginellt .)

Men larmet gick i fredags när tusentals ryska bankkunder insåg att man inte kan lita på Cypern och inte på Euro-zonen över huvud taget. Putin såg sin chans och gjorde uttalanden om Cypern som inte precis var smickrande. Miljarder kommer nu att flyttas tillbaka till Ryssland och troligtvis kommer även européer att se på Ryssland som ett säkrare ställe för sparkapital.

Det är ytterst oförståndigt att försöka byta tillit mot pengar.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Undras om svenska "elitskattejägare" från det svenska skatteverket kommer att få order av huvudskallejägaren själv, Anders Borg att försöka rafsa samman småsmulorna som arma svenskar inte hinner att skaffa undan?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.