13 april 2013

Har du det bättre än Vanderbilt?

     

Biltmore Estate i North Carolina, ungefär 35 mil härifrån, var George Vanderbilts hem för 100 år sedan och är numera ett museum. Vanderbilt var på sin tid bland de mest förmögna i USA men hur många av oss skulle vilja byta med honom i dag?

Han hade det helt klart mycket bättre än andra på den tiden, men världen har förbättrats så mycket på 100 år att sammantaget har genomsnittsamerikanen högre standard nu. Vanderbilt reste omkring i världen men inte med flygplan, han hade ingen luftkonditionering under bastuvarma somrar och även med sitt enorma bibliotek hade han inte tillgång till all den litteratur vi når via internet. Han dog vid 51 års ålder från komplikationer vid en blindtarmsoperation.

Mycket av det som gjorde Biltmore så modernt för sin tid - pool, hiss, kylskåp, vatten och avlopp, motionsrum - är sådant som de flesta av oss har tillgång till i dag. Inte någonsin tidigare kan vi hitta ett sekel  i mänsklighetens historia där vi kan se så stora förbättringar för vanligt folk.

Här är en sammanställning av vad de fattigaste amerikanerna äger numera

     

De enda kategorier där de fattiga har fått det "sämre" är frysar (troligen på grund av att fler byggs in i kylskåp) och när det gäller telefoner, vilket, naturligtvis förklaras av att man nu har mobiltelefoner.

Livet för amerikaner som räknas som fattiga fortsätter att bli bättre om man mäter vad de har i sina hem och vad de kan använda varje dag. Och notera att det genomsnittliga amerikanska hushållet under 2005 har det MYCKET bättre än 1971 - och det inkluderar inte förbättringar inom medicin och sjukvård.

Så varje gång någon börjar gnälla över orättvisor mellan fattig och rik kom ihåg att :
1. Varje ny uppfinning måste ägas av någon först. Det gäller iPads, mikrovågsugnar, videokameror, mobiltelefoner, vatten och avlopp...
2. Hindra de rikaste 5 procenten av befolkningen från att äga något och du hindrar också de fattigaste 20 procenten.
3. Den fria marknadens kapitalism har gjort mer för att förbättra livet för fler människor än vad något kollektivistiskt system någonsin kokat ihop.

4 Kommentarer:

Christer sa...

Det är också viktigt att det finns en ojämn inkomstfördelning. De rika har en viktig uppgift iom att det är de som köper nya, dyra innovationer, innan de nått en massmarknad och blir billiga.När alla tjänar lika mycket pengar kommer ingen att ha råd att köpa nya dyra innovativa saker. Min första mobiltelefon t ex kostade 23.000:- på 80-talet.

Anonym sa...

I går var kocken Jamie Oliver gäst i TV4:s morgonprogram. Oliver sade bland annat att han besökt många hushåll i problemområden och att så gott som samtliga av dem hade en TV-apparat med större bildskärm än hans egen TV. (Däremot så hade de ingen aning om hur man lagade näringsrik och icke fet mat.)

Anonym sa...

När det gäller avundsjukan mot dem som har det långt över måttan bra ställt, så brukar jag säga: Men de kan inte vistas i mer än ett hus i taget, sitta i mer än en bil i taget och äta så många fler grönpeppar-biffar än vilken medel-svensson som helst. Så vad är det att vara avundsjuk över? Tvärtom kan dessa människor aldrig vara säkra på sina vänner eller sin omgivning. Jag tror faktiskt att de som har det bäst i livet är de som lever måttligt, varken alltför fattiga eller alltför rika.
Frågan är istället vad man gör med sin rikedom. Och många använder den faktiskt på ett mycket produktivt sätt, till skillnad mot politiker och administratörer som slösar bort andras ihopsamlade pengar.
/SB

Berit sa...

Här är lite fakta om
"fattiga i USA" Siffrorna är några år gamla men det är säkert inte någon större skillnad mot vad det är i dag.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.