01 april 2013

Har tågförseningarna något med staden Buzescu att göra?

Den välkända amerikanska tidskriften "National Geographic" har en - för svenskar - särdeles intressant artikel i aprilnumret. En fantastisk berättelse om det fattiga Rumänien, där det har lyckats en lokal zigenarbefolkning att nå fram från en ytterst spartansk livsstil i enkla bostäder till en stadsdel som ser ut som ett foto från Frankrike med vackra hus med pelare och balkonger och höga mansardtak. Människorna här reste ursprungligen omkring med häst och vagn som kopparslagare med god omsättning, då allmogens husgeråd ännu till största delen bestod av koppargrytor och kittlar. Det är inte så länge sedan.

         

Den gången kunde de inte ana att denna handel skulle utvecklas till något kolossalt på grund av nya tider, ny politik, nya förhållanden. Idag handlar de med alla slags metaller och skrot, och pengarna använder de på sitt eget sätt. Dessa hus är mer tänkta som ett slags leksaker, teaterkulisser som skall imponera med ståtliga vardagsrum, vackra trappor, marmorgolv och kristallkronor. Är det inte tillräckligt bra så river man bara ner och bygger om. Själva föredrar de att bo på baksidan i husens enklare rum och använder ett simpelt utedass i stället för den fina toaletten.

Ja då kan de väl, zigenarna. Här har vi ett tydligt exempel som den rike mannen George Soros kan använda i sin propaganda: Europa får inte jaga zigenarna bort som tjuvpack, men istället släppa in dem i sina städer och ge dem samma möjligheter som sina egna medborgare ....

Eller... eh, är det...?
Är det här de hamnar, alla kopparkablar som nattetid blir stulna från de svenska järnvägarna?
När du står och trippar nervöst på perrongen och är rädd för att komma för sent, beror det på några handelsförbindelser och grossistföretag mellan Sverige och Rumänien...?

Läser Svenska polis månne "National Geographic"
vars logotyp syns här till höger?
En gul fönsterram som inramar all världens intressanta artiklar om planetens märkvärdigheter och sevärdheter.

(Vi människor på jorden har olika syn på livet. En av dem är här:
Världen tillhör oss alla. Den är med sina rikedomar ett tag-själv-bord. De som äger något har redan försett sig. De som inte äger någonting, förser sig därför också.)
Läs eventuellt också ett tidigare inlägg om zigenare på Spydpigen.

2 Kommentarer:

Lars sa...

Film på en fattig zigenarby.
http://youtu.be/g6-1vmpfb5o

Knute sa...

Dette er et høyt spill. Tig­gerne er vir­ke­lige. Å invi­tere roma-tiggerne til Oslo og Norge hvor vel­stan­den rår, men hvor også alt fly­ter, er som å be om bråk. Men det er kan­skje det de gode men­nes­kene og de radi­kale agen­da­set­terne inn­erst inne vil? Drøm­mer de om en revo­lu­sjo­nær, nihi­lis­tisk utopi, hvor de fat­tigste blant de fat­tige stor­mer glass­pa­las­sene? Vil rett­fer­dig­he­ten ha skjedd fyl­dest da?

http://www.document.no/2013/04/farlige-tanker/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.