05 maj 2013

Varför ska man bry sig om att arbeta?

         

Det är mer ekonomiskt lönande för en ensamstående mamma att ta ett deltidsjobb eller ett okvalificerat arbete med minimilönj för 29,000 dollar per år, än att utbilda sig och satsa på ett arbete som inbringar 69,000.
Varför?

Om man räknar samman lönen med matkuponger, hyresbidrag, barnomsorg, Medicaid och andra förmåner, uppgår hennes inkomst då till 57,327 dollar medan 69,000 dollar ger en nettoinkomst av 57,045.

Medelinkomsten för hushållen i Amerika är drygt $ 50.000, vilket i genomsnitt blir 137,13 dollar per dag. Uttryckt på annat sätt: Den som lever på socialbidrag "tjänar" 30 dollar i timmen för en 40-timmars arbetsvecka, medan den genomsnittlige arbetaren tjänar 25 dollar i timmen.

Vad händer när regeringen gör det mer lönsamt för de som kallas fattiga att få socialbidrag i stället för att arbeta?

Det skulle säkert vara frestande för mamman att behålla status quo hellre än att ta det nya jobbet, trots att det kan leda till en karriärutveckling och högre levnadsstandard. Glömde Obama nämna det i sitt kampanjinslag om "The Life of Julia"?

 

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Men det där säger väl mest något om den extremt låga lönenivån i USA som gör att folk behöver två-tre jobb utan ledighet för att få ekonomin att öht gå ihop.

Anonym sa...

Anonym
Jag förstår inte riktigt hur du resonerar. USA har inte tidigare haft någon låg lönenivå, tvärtom. Men istället för att folk skall gå arbetslösa får man ofta ta vägen via lågbetalda jobb till högre betalda. Det är denna omsättning som alltid varit USA:s styrka.
När vi bodde i USA lärde vi känna en nyanländ, i Sverige väletablerad, skådespelare, som tvingades arbetade som städare för 5 dollar i timman för att senare bli servitör (som många andra skådespelare) för att senare etablera sig som skådis (slitsam bransch) och därefter byta till ett mycket välbetalt jobb inom alternativa vårdsektorn. Detta hade väl knappast varit möjligt om han inte huggit i med ett lågbetalt jobb från början.
/SB

Berit sa...

Jag förstod det inte heller. Här är siffror från International Labour Organization från 2012 som visar genomsnittslönen i 72 länder, anpassad till levnadskostnader. Där ligger USA på fjärde plats och Sverige på sjunde.

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17543356

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.