11 juli 2013

Äta bör man...

Tidningen The Economist har lanserat ett globalt index som man kallar Food Security.  (trygghet vad gäller matförsörjning)  De tar inte bara tar upp länders förmåga att förse sin befolkning med mat, oavsett om den odlas lokalt eller utomlands, men också hur "pålitlig"  livsmedelsförsörjningen skulle bli om ekonomin plötsligt skulle förändras till det sämre. Följaktligen "straffas" länder med låga siffror om de inte är självförsörjande vad gäller ett stort antal olika livsmedel, oavsett om de är fullständigt kapabla att köpa mat på världsmarknaden idag.

Australien, Kanada och Singapore, som har mer ekonomisk frihet och en högre levnadsstandard än USA rankas  ändå lägre än USA, vad gäller livsmedelsförsörjningen.

 Efter USA, som är  # 1, kommer Norge, Frankrike, Österrike och Schweiz.
 Frankrike, med sin bördiga landsbygd och stora bondgårdar, har således fått ett högt betyg trots att de är på väg ner i den Keynesianska ekonomiska avgrunden. USA, med sina enorma jordbruk, boskapsuppfödning,  imponerande skogar, vattendrag och mineralfyndigheter  och resurser vad gäller fiske, är i en bra position för att överleva en härdsmälta i den globala ekonomin, som kan äventyra livsmedelsförsörjningen över hela jorden.
 Sverige ligger på fjortonde plats men det förvånar mig att Norge har en andraplacering. Jag trodde inte att så särskilt mycket ätbart växer på bergstoppar.   Mäter man bara antalet invånare per hektar?
 Bara 4 % av landets yta anses användbar för jordbruk och bara en tredjedel av den ytan används för odling, resten är betesmark.

Medan vi ändå är inne på mat - det antal amerikaner som nu erhåller någon form av statliga bidrag till mat uppgår till 101 miljoner. Det är nästan en tredjedel av befolkningen och har överskridit det antal som har fulltidsjobb i den privata sektorn. Det finns minst 15 olika program - matkuponger, fri lunch och frukost i skolan, mellanmål, speciella bidrag för nyblivna mammor samt för barn under 5 år och också matkuponger för pensionärer är bara en del…. (CNS News)

Samtidigt som man spenderar miljoner på statliga matprogram finns det väldigt många som skulle må bra av att avstå en middag emellanåt. Två tredjedelar av den vuxna befolkningen är överviktig och/eller smällfet och alldeles för många 2 -5 åringar är mer än gulligt knubbiga.  Grav övervikt är det största hotet mot hälsa i landet.

Under de senaste tre veckorna har jag kört min man till sjukgymnastik för att råda bot på en ryggskada och bland de 5 anställda sjukgymnasterna är det bara en som är slank, de andra fyra, som man tycker skulle vara intresserade av att hålla sig i form, väger minst 30-50  kilo för mycket.

Senaste nytt!
Yahoo News rapporterar att Mexico har gått om USA på fet-listan och är nu de nya världsledarna när det gäller övervikt. Det beror inte på att amerikanen äter mindre utan att  mexaren äter mer.

Låt oss gå ut och fira det med en god middag!2 Kommentarer:

Anonym sa...

Och vi vet ju att det som är "populärt" i USA brukar förr eller senare bli populärt i Sverige.

Ann-Marie sa...

Problemet är nog mer att folk äter fel mat. Jag har läst väldigt mycket om vad som ingår i maten och det är hårresande. Man måste vara kemist för att veta vad det är som ingår.

GMO maten är rena giftet, aspartam likaså och listan kan göras hur lång som helst.... Man blir verkligen mörkrädd hur det manipuleras med maten idag.

Och det är inte helt enkelt att sluta äta allt som finns ute i affärer och restauranger och bara äta det som man själv odlar. Man kan ju inte odla allt och alla har inte ens möjlighet.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.