03 juli 2013

Det bubblar under ytan

Detta skrev jag i mars förra året:
Amerikansk media frossar just nu i fallet Zimmerman/Trayvon Martin där man påstår att Zimmerman sköt och dödade den 17-årige Trayvon bara för att han är svart.
Jag och de allra flesta med mig har ingen aning om ifall Zimmerman är skyldig eller inte, men av en tragedi som denna har man skapat en lynchmobb-mentalitet som bara förvärrats av att Obama uttalat sig: "Om jag hade en son skulle han ha sett ut som Trayvon Martin"…..läs mera här om ni inte känner till händelsen
------------
Massmedia gick omedelbart till attack mot Zimmerman och gjorde dödsskjutningen till ett rasbrott -Vit mot svart.  Förvirringen blev sedan stor när det visade sig att Zimmermans mamma är svart och hans pappa hispanic men man rådde snabbt bot på detta genom att konstruera en helt ny ras - White hispanic.

Rättegången mot Zimmerman har pågått i några veckor nu och åtalet mot honom är så svagt att om inte ett under inträffar kommer han att bli frikänd och många tror i så fall att vi kan se fram emot rasupplopp.

Här är åklagarens "stjärnvittne", Trayvon Martins flickvän, som ombeds läsa det brev hon skrev till Trayvons mamma.
 "Jag kan inte läsa skrivstil"Ras-fientlighet är mycket vanligare i USA än vad som är tillåtet att visa.  I Twitter-världen finns det många svarta som skriver att om Zimmerman går fri, kommer de själva att döda honom. De hotar med upplopp och att de kommer att döda slumpmässigt utvalda vita.

" Ras" ligger bakom nästan allt i ett land som tillbringat halva sin tid att fördöma rasism. Detta gäller rättegångar och i synnerhet skenrättegångar.  När de poliser som spöade Rodney King frikändes av en vit jury,  brände svarta Los Angeles.  När OJ Simpson, - som var klart skyldig -  frikändes av en svart jury, brände inte vita människor något, men de var arga och fullt medvetna om att domen var politisk.

En viktig del i detta är naturligtvis att vita använt svarta som slavar. Att sunda förnuftet säger att ingen vit i USA i dag har ägt en slav och ingen nu levande svart har varit en, spelar liten roll.
Alla svarta vet det,  men det är svårt att fokusera sin ilska på något som döda vita gjorde för länge sedan.
Rent automatiskt tror svarta att om en svart person skjuts av en vit, var han oskyldig och skjuten enbart för att han var svart.  Det är sällan sant idag, och det är inte på grund av att vita poliser tycker speciellt bra om svarta, utan därför att varenda polis vet att pressen skulle göra livet omöjligt för honom och han riskerar att förlora både jobb och pension.

Det är lätt att minnas de orättvisor som drabbat oss och glömma våra egna synder. Svarta tolererar inte att man visar på siffror om deras höga kriminalitet och deras allt vanligare ras attacker, där hela gäng ger sig på vita och misshandlar dem. (White Girl Bleed a Lot)

Tillvaron är bedrövlig och det är Whitey som rår för det. Livet står stilla i innerstadens getton, det är meningslöst och man vet inte vad man ska göra åt det. Det finns inga jobb. Ekonomin behöver dem inte - det gäller speciellt de unga - och de vet inte varför,  men är redo att skylla det på Whitey.

Vi har en arg svart befolkning och de tittar på Zimmerman-affären med stor uppmärksamhet.


5 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit
jag måste säga att den bok som du en gång tipsade om: "Uncle Sam's plantage" av den svarta kvinnan Star Parker innehåller hela lösningen på hela problemet. Så klarsynt. Jag skulle önska att många fler kunde läsa denna och skriva om den. den öppnar upp hela problemkomplexet och visar oss: Här är vi nu och det beror på det och det och det kanendast lösas så och så. tack för det tipset.
/SB

Anonym sa...

Berit,
Tror Du en Karin Henriksson på SvD hade haft "förmåga" att skriva lika lättförståeligt som Du, knappast!
Läser Star Parker och det borde många göra.
Vill bara bidraga med en länk: http://foxnewsinsider.com/2013/07/02/jamie-foxxs-t-shirt-supporting-trayvon-martin-sparks-race-debate
I Sverige för man klasskamp efter ungefär samma mönster!
SU

Anna sa...

Den svarta slavimporten var en stor olycka. Det var en olycka för de svarta, men det är en ännu större olycka för dagens USA.

Anonym sa...

SU
Sådana journalister som Karin Henriksson är en katastrof för Sverige. Hon är inte bara okunnig och lat utan också ohederlig. Inga av de tre USA-korrespondenterna på SvD är något att ha. Jag har helt slutat läsa de m. Hämtar all min USA-information från Berit som är en helt överlägsen skribent. Helt överlägsen allt vi har i Sverige. Jag kollar förstås också web-TV fr ån USA och en hel andra sajter. För mig kan de gärna lägga ner alla svenska tidningar ochTV. De är helt enkelt för dåliga.
Kul att du också läser Star Parker. Hoppas många följer våra exempel.
/SB

Anonym sa...

Ja, håller med ovanstående "anonym" angående Berit.

En god vän i USA är säker på att Zimmerman kommer att få ett långt straff. Man måste helt enkelt statuera ett exemempel, eftersom det är risk för att det blir stora upplopp om straffet blir lågt.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.