10 juli 2013

Låt dom äta Sharia!

Vi har fått en mängd politiska förklaringar till det våld som den sk. Arbiska Våren åstadkommit i länder som Syrien och Egypten, men det är svårt att bortse ifrån den uppenbara gemensamma nämnaren: Inflation.
 En 10% ökning av livsmedelspriserna kan förvandla en hungrig man till en arg man.
Titta på listan.

 

Syrien är det land som trycker upp pengar snabbast av alla. Det är också idag en av de farligaste platserna i världen. Det är inte överraskande att Argentina, Egypten, Sydafrika och Turkiet också platsar högt  på listan.
Sambandet mellan inflation och sociala omvälvningar har  dokumenterats av ekonomer under lång tid.
Det valuta-krig som pågår är en kapplöpning mot undergång av världens största missbrukare av tryckpressar.
Det verkar som de tror att en svag valuta - vilket är oundviklig när man prånglar ut pengar utan täckning - är någonting bra, eftersom det gör exporten mer konkurrenskraftig.
Om du tror att det fungerar , ta en titt på diagrammet ovan och se om du inte kan komma på en bättre idé.

Här är ett annat diagram som visar att svarta prickar är matpriser, röda linjer är upplopp.
När FN:s matprisindex, som mäter den månatliga förändringen i priset på livsmedelsråvaror, stiger över 210, orsakar det social oro runt om i världen. Det är inte självklart att det omedelbart leder till upplopp, men sannolikheten är stor.
 Miljarder människor runt om i världen, använder upp till 80% av sina inkomster för mat. För människor som oss i "den rika världen", ligger det på runt 15 %. När priserna rusar i höjden har den fattiga världen inte råd med annat än mat och knappt ens det och om man inte kan äta börjar man slåss.

Det är ganska klart - ekonomiska överväganden kommer först. Och även om shariafolket inte gillar det, måste de kunna skapa en ytterligt förvrängd ekonomi genom t.ex. billig olja, annars finns det ingen ekonomisk framtid i att skära huvudet av "otrogna" och mörda människor därför att "de ber på fel sätt".

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Men är det inte lustigt att USA klarar sig trots att FED inte gör så mycket annat än trycker pengar? Men jag antar att de kör med det gamla klassiska förhållandet "låg inflation" / "hög arbetslöshet" och då kan man ju fortsätta trycka pengar, som bland annat går till att hålla uppe börsen. Ja, det är väl vad de den europeiska centralbanken också sysslar med.

När Stefan Löfven går ut och säger att sossarna ska halvera arbetslösheten så visar han hur otroligt okunnig han är. Jag kan tänka mig att räntorna skulle stiga, säg 2 - 4 procent, om så skulle bli fallet, varför många svenskar skulle tvingas sälja sina hem med förlust.

Hjalbert sa...

SAS-direktör: I framtiden ska svinkotletterna beställas särskilt – halalmåltiden blir standard.

Islamisterna får luft under vingarna: låt de otrogna äta sharia! I natt brändes 1200 grisar inne i två ladugårdar i Trollhättan.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.