27 juli 2013

Profilering är en absolut nödvändighet


Enligt  FBI;s lista över efterlysta terrorister är 96% muslimer. Trots detta agerar TSA (Transportation Security Administration) som om varje person som går ombord på ett flygplan utgör en lika stor risk.

Utdrag från CNS, "Profiling" 23 Juli.

Vi kan se profilering som en metod för att hushålla med informationskostnader, genom att använda lätt synliga,  fysiska egenskaper och förmoda att andra egenskaper hänger samman med dem, men är svårare eller dyrare att observera. Till exempel, säg att du tänker anställa folk för att manuellt lasta lastbilar med tunga varor.  Jag gissar att de flesta skulle se kön som ett tecken på nödvändig styrka för att utföra jobbet och därmed välja män i stället för kvinnor. Det kan kallas könsprofilering.

Det är klart, om du utgår ifrån att män och kvinnor är lika starka, skulle du anställa slumpmässigt. Du säger kanske, "Profilering är orättvis, och individer bör bedömas individuellt!"  Driv det till sin spets och du inser att det är skrattretande. Antag att polisen letar efter kriminella som just våldtagit en kvinna i en stadspark. Skulle du vilja att de använder könsprofilering - dvs bara kollar män - eller ska de misstänka och gripa alla, oavsett kön?

      Jag satsar på att de flesta människor skulle se det senare förslaget som dumt. Men det finns en näraliggande motsvarighet i regeringen.  Nittiosex procent av FBI: s lista över de mest efterspanade terroristerna är muslimer, och de flesta terrordåden i USA har begåtts av unga muslimska män. Trots detta, beter sig TSA-människorna som om varje person som försöker  gå ombord ett flygplan utgör en lika stor fara. Det är därför de undersöker, skrämmer och gör det obehagligt för  5-åringar och äldre.

1 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Men naturligtvis är det gamlingar som har svårt att röra sig, soldater med krigsskador och små barn som är dom värsta potentiella terroristerna. Det förstår väl var och en!?
Medan burkakärringarna naturligtvis är helt oskyldiga och ska släppas igenom som de kungligheter de är!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.