30 juli 2013

Vänsterpolitiker och kapitalism

Det är ingen tvekan om att kapitalism har skapat mer välstånd, gjort livet bättre och utplånat fattigdom för enormt många människor och ändå hatas den så av Vänstern, fast de alltid skryter om att de månar om de fattiga.

          

Walmart planerar att bygga tre nya butiker i Washington, DC och kommunfullmäktige har antagit en proposition som är speciellt anpassad för att stoppa Walmart. Man kräver att minimilönen ska höjas 50 procent till $ 12,50 per timme,  men enbart för butiker med mer än 1 miljard dollar i omsättning och en butik större än 75.000 kvadratfot. Den federala minimilönen i landet är $7.25 per timme och DC har redan en lag om att man måste betala $ 8.25.

Fackligt organiserade butiker i distriktet är undantagna. Walmart är inte fackligt organiserad så lagen är avsedd att skydda särintressen och blockera företag som apparatchiks inte gillar.
Walmart svarade omedelbart, att om borgmästaren skriver under, kommer man att inställa byggplanerna av de nya butikerna, som skulle skapa minst 900 nya arbeten.

Walmarts "låga-priser-varje-dag" är en succé i hela landet. De har nu 10,000 butiker, 2.2 miljoner anställda och 200 miljoner kunder varje vecka.
De tvingar ingen att handla där och inte heller att arbeta i butikerna. Deras framgång beror på att de levererar vad folk vill ha. Låginkomsttagare, de som Vänstern påstår att de bryr sig om, uppskattar Walmarts låga priser.

Varje ny butik innebär 300 nya jobb och det är mellan 10 och 25 tusen personer som söker dem. 
DC: s arbetslöshet är högre än det nationella genomsnittet och man riskerar att förlora 900 arbetstillfällen. Det handlar inte bara om jobb för $ 8.25  per timme. Walmart erbjuder heltidsarbeten från $ 50K till över $ 100K per år och man säger att nästan 75% av deras chefer började som timanställda och att 170.000 människor får löneförhöjning varje år.

Människor som driver initiativ som detta ser bara till sin egen politiska ställning och bryr sig inte om att de avsiktligt förstör den amerikanska ekonomin. De påstår att de är förkämpar för de fattiga och medelklassen och alltför många går på det.  Så länge politiker kan komma till makten och behålla sina bekväma jobb genom att lova att, på andras bekostnad, göra livet lättare för fattiga och dåligt utbildade, så länge kommer vi alltid att ha fattiga och dåligt utbildade.

Är det politikers uppgift att bestämma löner?  Med vilken rätt kan politiker bestämma var folk ska handla?  Med vilken rätt berövar de människor friheten att gå till en butik som säljer vad de vill ha, till de lägsta priser de kan hitta?

Vad gäller Walmart och DC. är det de fattiga som kommer att dra det kortaste strået.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

För närvarande vet jag ingen bok som bättre beskriver hur liberalerna i det demokratiska partiet i USA förstör hela USA:s ekonomi - och framförallt för de fattiga - än Star Parkers "Uncle Sams Plantation".Hon träffar verkligen huvudet på spiken bättre än någon annan bok om ekonomi jag läst. Kan rekommenderas. Den nås via Amazon. com med en knapptryckning till iPad eller Kindle.
/SB

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.