19 augusti 2013

Det är svårt att låtsas längre

Vi har nyligen återvänt från en 5500 miles (amerikanska) resa över den amerikanska kontinenten, från norra Georgia till västkusten och tillbaka. Vi har gjort dessa resor ganska regelbundet sedan mitten av 1980-talet för att hålla kontakt med familj och vänner. Min man vägrar att bli tafsad på av TSA-anställda på landets flygplatser.
Under de senaste fem åren vill jag påstå att förändringarna och försämringarna av livskvaliteten  i genomsnitts-Amerika har blivit omöjliga att ignorera. Vi strävar efter att så mycket som möjligt undvika de stora metropolerna och motorvägssystemet när vi reser.

            

Under de senaste 4 åren har vi funnit att det är nästan omöjligt att undvika att bli stoppad av lokala eller statliga trafikpoliser för olika förseelser, oftast sådana avskyvärda brott som underlåtenhet att använda säkerhetsbälte eller för att köra 4 miles över en löjligt låg och nyligen införd hastighetsbegränsning längs en så gott som biltom lantlig väg.
Man måste vara extra försiktig och observant när man korsar gränsen mellan två stater där vägförhållandena är desamma men man ändrar hastighetsbegränsningen, uppenbarligen enbart i syfte att generera intäkter. 

Media gör sitt bästa för att intyga att vi går mot en förbättring av den allmänna ekonomin, men våra resor genom ganska små städer i stater som Tennessee, Arkansas, Kentucky, Missouri, Kansas, Colorado, Utah, Nevada, Oregon, New Mexico, Mississippi, Alabama och Georgia avslöjar det stora antalet övergivna hem och företag. Trots att vi tidigare fått det beskrivet för oss, var det ändå skrämmande och häpnadsväckande att se. Vi kör på diesel och måste tanka med 500 miles intervall och många bensinstationer på landsbygden är nu stängda så det krävs att man planerar resan för att hitta platser längs motorvägarna där långtradarna tankar.

Förfallet i vår tidigare välmående nation gör att det nu på många ställen liknar de förhållanden som vi tidigare såg i tredje-världen-länder som vi besökte, medan vi levde ombord på vår segelbåt. Försämringarna är uppenbara när det gäller levnadsvillkoren för befolkningen, men också bland attityder i den härskande byråkratin. Det påminner om ett tillfälle i en vägkorsning i Nicaragua där 4 sandinista-soldater var placerade för att se till att alla trafikanter respekterade stopp-skyltarna. Fordonen måste stanna vid en exakt plats i korsningen. Om ett av framhjulen rörde gränslinjen gav soldaten order om att föraren måste backa och stanna på rätt plats innan han fick fortsätta. Regeln gällde naturligtvis inte för medlemmar av den officiella regeringen eller kommunistiska partiets fordon.

Det går inte längre att förneka att vår tidigare så välmående och "fria" nation inte bara uppvisar de ekonomiska särdrag som man finner i en bananrepublik men också mer och mer dess politiska praxis. Även om juridiska förfaranden följs, är domstolarnas och advokaternas agerande ofta "hemliga" och man gömmer sig bakom "nationell säkerhet".

Trots det jag beskriver ovan är jag ändå optimistisk om att vi kommer att återgå till frihet igen i ett rättvist land. Denna optimism grundar sig inte på någon tro på ett mirakulöst uppvaknande bland medborgarna, vilket skulle resultera i restaurering av republiken. En ny Frihet kommer att bli resultatet av en finansiell konkurs med tillhörande sammanbrott för olika kollektivistiska regeringar och insikten om att ett samhälle baserat på stöld och våld inte kan överleva.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet, som överensstämmer med mina iakttagelser.

Dock måste jag anmärka på delen av texten som lyder "bananrepublik men också mer", där "men" borde bytas ut till "utan" för att vara korrekt svenska.

Berit sa...

Tack för påpekandet, du har säkert alldels rätt. Genom åren har jag nog tappat en del av nyanserna och känslan för svenska språket.

Anonym sa...

Välkommen till Sverige, den första bananrebublik i Europa sedan ett par årtionden tillbaka, nu även USA blivit en?

Anonym sa...

Sverige, den första bananrepubliken i Europa!
Vi välkomnar USA till sälskapet!

Anonym sa...

Kusliga perspektiv som svenska PK media aktar sig för att skriva om. I USA sker det tydligen plötsligt, här sker förändringarna omärkligt till politikernas stora förtjusning.
http://video.foxnews.com/v/2617341291001/allen-west-obamas-demagoguery-knows-no-bounds/
SU

Anonym sa...

Hej Berit
mycket lättläst och trovärdig sammanfattning av USA 2013. Det som är farligast med Teleprompters politik är att den är oerhört moraliskt korrumperande. Det är lätt att leda nationen dit men mycket svårt att backa. Jag är rädd att vissa amerikanska värden är förlorade för gott. / Nick

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.