11 augusti 2013

Från Georgia till Kalifornien


Tankar och observationer

       

För 150 år sedan färdades invandrare från hela Europa tvärs över denna kontinent.

De flesta fotvandrade så gott som hela vägen för att spara dragdjuren. Kvinnor och barn fick åka ibland när det blev för tröttsamt och varmt. Maten lagades över öppen eld och man åt mestadels salt fläsk och bönor. Mycket mer än 3 mil om dagen klarade man inte av och hela vandringen tog minst 4 till 5 månader. Jag undrar hur många amerikaner som skulle klara det i dag?

Under vår färd över kontinenten nu,  kör vi mestadels 110 km i timmen i luftkonditionerad bil, stannar för lunch och middag och sover i svala rum på rena lakan varje natt.
Så gott som alla motel har WiFi och full frukost.

När immigranter från hela Europa sökte sin lycka i Amerika fanns inga matkuponger eller socialbidrag, ingen arbetslöshetskassa, inga bostadsbidrag och folkpensioner. Men det krävdes inte heller licenser, intyg, tillstånd, certifikat för att etablera sig och skapa försörjning. Inte heller rättfärdigade staten pålagorna genom att införa nya lagar, tullar, regleringar, restriktioner, subventioner, ransoneringar, förbud, bestämmelser, reglementen, justeringar och subventioner.

Hur många av de invandrare som bosatte sig här i landet kunde ens i sin vildaste fantasi drömma om den tekniska utveckling som skulle ske under de kommande åren.
Anledningen till denna utveckling är att människor här haft en stor portion individuell frihet inom vetenskap och teknologi. Med andra ord, en industriell civilisation byggd på kapitalism.
Miljontals fria individer klarade tex. den ekonomiska omställningen från hästar till bilar och den ännu större ekonomiska omställningen från ett bondesamhälle till industrisamhället .

Nu har amerikanen funnit att han kan rösta sig till pengar och det innebär republikens undergång.

Just nu befinner vi oss i Bishop, CA efter att ha bilat tvärs över landet till Oregon och sedan längs kusten söderut. Så snart vi nådde USAs västkust såg vi en stor skillnad mellan de människor som befinner sig här och de som vi observerat i alla andra delar av det stora landet. Kaliforniens kuststäder har tagits över av hippies och extrema miljöaktivister, som i stort sett flummar omkring och letar efter en nisch där de kan komma åt subventioner och fondpengar.

 De människor som verkligen arbetar verkar alla vara mexikanare - det gäller restauranger och allt som har med service att göra - matförpackningsindustrin och jordbruksnäringen, byggnadskonstruktion och gräsklippning - alla jobb som är fysiskt krävande och där det inte spelar någon roll om man gått ut grundskolan eller pratar flytande engelska. Dessa jobb har tagits över av arbetsamma unga och friska mexikanare som till största delen är här illegalt. Oändligt många små städer bortom de populära turistmålen bebos nästan enbart av mexikanare.

Arbetsgivarna drar nytta av den illegala invandringen och resten av samhället betalar notan för de åldrande och skadade och för anhöriga, i form av hälso-och sjukvårdskostnader, skolor och polis.


Arbetslösa amerikaner är inte villiga att ta dessa jobb och behöver inte, så länge det finns ett generöst statligt skyddsnät.

8 Kommentarer:

Anonym sa...

Lite OT, men jag känner att det på lite något sätt tillhör storyn...

När jag växte upp, så fanns det två statsägda TV- kanaler och likalades 3 statsägda radiokanaler.

Med hot om fängelseförvaring, så var jag tvungen att utföra militärtjänstgöring.

Det hade jag inget problem med direkt, jag har varit aktiv inom det militära ända sen dess!

Problemet är ju TVÅNGET!

När min mor och far sökte lycka i Sverige efter andra världskriget, så fick de faen i mig inget understöd.

I stället var det faktiskt så att att mor och mina äldre syskon INTE fick komma in i landet förrän farsan kunde BEVISA att han kunde försörja dom.

Det blev inga större problem till sist, eftersom mamma också var välutbildad.

Men det var helt andra förutsättningar då- än det är nu!

Ann Onym

Anonym sa...

Socialisterna i Sverige har ju inte varit sämre än att dom påtvingat oss bidragsberoendet och underkastelse för att få tillfredsställt sina perversa maktbegär. I Sverige har vi inte "mexare" utan "kusinerna" ifrån söder och öster med fackpamparnas goda minne. Pamparna gnyr lite ibland men är realistiska nog att inse att utan "kusinerna" stannar Sverige.
SU

Anonym sa...

Berit
Vad du säger här är att det civila samhället klarar av att på egen hand organisera upp sina inbördes relationer. Det behövs ledare naturligtvis men inte en långt över alla gränser överexpanderad politikerkår som förtrycker folkets fria vilja och initiativ med tusentals regleringar.
Samma resonemang kan tillämpas på vår journalistkår. De tycks tro och vill framförallt göra gällande att om inte de fanns så skulle samhället falla ihop i moraliskt avseende. Och detta eftersom alla yrkeskårer - förutom just journalistkåren - innehåller mängder av omoraliska individer som måste hållas efter av de i sina egna ögon moraliskt högtstående journalisterna.
Jag brukar då inflika något om den tidiga kristendomen och Jesu verksamhet. Inte en journalist så långt ögat kunde nå. Och ändå var kanske dessa individer mera moraliskt högtstående än några andra efter dem. Författare (och bloggare) behövs förstås - men inte förljugna journalister.
/SB

Anonym sa...

Till Ann Onymt

Mycket intressant!!

Vilket årtal handlar det om och från vilket land kom ni??
Kan tänka det handlar om 70-talet. Min son blev också tvingad att göra värnplikt men tyckte det var jättekul.
En dag blev de bortglömda i en kall vinterskog
men som tur var hade en av dem en cigarettändare så de kunde göra upp eld. Trots sådana händelser gillade han värnplikten.
elisabeth

Anonym sa...

Till Ann Onym

Läste inte på tillräckligt - du skriver ju efter andra världskriget som dina föräldrar kom men det som intresserar mig är vilket år DU gjorde värnplikten.
elisabeth

Errbe sa...

Tack Berit och Ann för påminnelserna om de som byggde dagens välstånd.

Olli Rein sa...

Det finns även andra skillnader. Det fanns ingen Allah och därför inget behov av en profet till honom. På så vis fanns det inte heller några dyrkare av denne Allah, som krävde nytt livsutrymme, nya moskéer, enkla låtsasarbeten med oerhört lågt förädlingsvärde, ibland t.o.m. negativt, som upplopp, pyromani,vandalisering, misshandel, våldtäkter, våldgästningar, nedskräpning, olaga förfogande av motorfordon och andra transportmedel och mycket mycket mera.

Anonym sa...

De män i Sverige som värnpliktsvägrade blev ALDRIG
riktiga män.
Alla män jag talat med som gjort sin värnplikt säger så.
Min bror vägrade värnplikt och blev alkoholist och söp ihjäl sig vid 42 års ålder till stor sorg för familjen.
Men man ska inte generalisera - kanske har jag fel.
elisabeth

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.