31 augusti 2013

Guldkorn

            

När vi talar om en guldrush i Amerika tänker de flesta på Kalifornien och de stora skaror av människor som styrde kosan dit för att bli rika. Inte många vet att guldbrytning var en stor sak även här i delstaten Georgia från början av 1800-talet fram till 1941.

I går var jag chaufför för en grupp elever, 6 till 11-åringar från en Montessoriskola, under en studieresa till ett Guld-museum i Villa Rica.
Under mitten av 1800-talet var Georgia Gold Belt en av de rikaste guldformationer som någonsin hittats i kontinentala USA.

Fram till maj 1933 var priset på guld 20 dollar per oz, men efter den första maj det året konfiskerade regeringen allt privat ägande av guld som användes som betalningsmedel.  Man betalade 20 dollar per oz. och satte sedan guldpriset till 35 dollar/oz.

En intressant jämförelse är att omkring 1913 kostade en välgjord manskostym 20 dollar eller 1 oz guld. I dag kan man köpa 1 oz guld för ca. 1400 dollar och det är också vad man får betala för en snygg kostym.

Det var flera mor och far-föräldrar och mammor och pappor som var chaufförer och hjälpredor på utflykten och det talades många språk. Minst en tredjedel av barnen är tvåspråkiga och jag hörde spanska, turkiska, portugisiska och hindi. Barnen bytte snabbt språk beroende på vem de talade med och deras engelska var perfekt -  inte en tillstymmelse till den accent som de vuxna har.
Vi samtalade om detta under lunchen och alla var stolta över sina barns och barnbarns språkkunskaper och insåg vikten av att vara flerspråkig.
 Inte en enda av de närvarande hade emellertid den minsta tanke på att kräva att skolan ska bedriva undervisning av deras barn på portugisiska, hindi, spanska, svenska, koreanska, turkiska…..
Tvärtom var alla mycket angelägna att betona vikten av att barnen lär sig perfekt engelska för att lyckas så bra som möjligt i landet.

 " Det språk vi talar hemma inom familjen håller vi vid liv själva." 

1 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Men så var det ju i Sverige också tills någon kom på den "briljanta" idéen om hemspråksundervisning.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.