15 augusti 2013

Vakna på rätt sida

Vi har övernattat på många hotell under de senaste två veckorna  och fast jag verkligen njuter av frukost varje morgon  - som någon annan lagat -  rena lakan och handdukar varje dag - tvål, schampo och lotion i korgen i badrummet - ser jag ständigt dessa små skyltar överall som verkligen retar mig:
Rädda vår planet…spara vatten…placera detta kort på sängen om du inte vill att vi byter lakan och handdukar varje dag.

Jag är medveten om och alert när det gäller att verkligen "rädda vår planet' men program som dessa handlar om att få mig att känna mig skyldig, men går ut på att spara in på arbetskostnader för hotellets anställda .

Dessa kostnadsbesparingar flyttar ansvarsskyldigheten om att vara miljövänlig  till kunderna. Det finns en massa olika möjligheter för hotellen att vara "miljövänliga". Man kan installera snålspolande toaletter och duschar, ersätta glödlampor med lågenergilampor, man kan eliminerar frigolit-kaffekoppar, ersätta rumsnyckelkorten i plast med sådana gjorda av återvunnet papper… Men som det är nu är allting i hotellens frukostrum plastpaketerat, alla koppar är gjorda av styrofoam och alla bestick är av plast för engångsbruk.

Om hotell verkligen inte kan göra besparingar utan dessa tvättprogram, kunde de åtminstone vara ärliga om sina motiv och belöna gästerna för deras offer.
"Återanvändning av din handduk sparar inte bara våra värdefulla naturresurser, men  hjälper oss också att spara pengar genom att du deltar i vårt linne-återanvändnings program och därför  kommer vi att dra av 10 dollar från ditt rumspris per natt.." Det är ett program som jag kan stötta!

Lågkonjunkturen förvärras och fler och fler företag försöker dra fördel av att komma åt våra slantar genom att lura sina kunder att lösningen är att "gå grön."

'Följ pengarna"

5 Kommentarer:

gertrud sa...

Før någon tid sedan var jag tvungen att få installerat en ny vattenkran med vattenblandare i mit køk. VVS-mannen kom medan jag var ute. Till min stora førvåning fick jag en snålspolande kran. Jag kontaktade min VVS-installatør och fragade hur det kom sig: jag hade ju egen brunn. Hade han inte andra modeller? Nej, faktisk inte. Man skulle ju spara!
Skulle jag byta kran eller installatør

Anonym sa...

Gå ut och köp din egen kran om dom finns att få.Installationen kan nog vem som helst göra. Inte så svårt.
//Arne

Erik Alhem sa...

Hej Berit!

Intressant perspektiv på hur skuldbeläggning kan användas för att mjölka ur ännu mer slantar ur oss som vill så väl.

Undvika engångsartiklar och plast är nog de bästa förslagen. Snålspolande toaletter skulle jag inte vilja rekommendera, det resulterar nämligen att avloppen packas igen och då får man inkalla speciella spolbilar för många sköna tusenlappar alternativt riva upp hela huset och tomten och byta ut alla avloppsrören till en kostnad, både ekonomiskt och för miljön, som jag helst inte vill räkna på.

Lågenergilampor har visat sig inte vara någon större höjdare ur miljösynpunkt heller, då de innehåller stora mängder kvicksilver som är allvarligt hälsovådligt när det kommer ut i miljön. Exempelvis körde jag sönder minst 2-3 stycket sådana kvicksilverstinna lampor med vedvagnar i källaren (lamporna satt olämpligt till) innan jag fick veta att de innehåller livsfarligt kvicksilver och man bör evakuera ett rum om en sådan går sönder! Diodlampor som kommit nu på sistone lär vara bättre, åtminstone på den fronten.

Förresten, har du läst den nya nyhetstidningen Nya Tider? Vi brukar skriva om bland annat liknande miljöfrågor, i senaste numret exempelvis om att företag vill privatisera vattnet och till och med solen. Skicka iväg ett e-brev till mig på Kundtjänsten så kan jag skicka dig 3 nummer gratis. Ha det bra!

Knute sa...

De kacklande klassernas favorit-telefon iPhone använder mer ström än ett medelstort kylskåp

http://hodja.wordpress.com/2013/08/20/de-kaglende-klassers-foretrukne-telefon-iphone-bruger-mere-strom-end-et-mellemstort-koleskab/

Ilse sa...

Great!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.