23 augusti 2013

Varför bry sig om att jobba?

En undersökning från Cato Institute visar att i många stater i USA lönar det sig bättre att leva på bidrag än att arbeta. I New York får en tvåbarnsmamma $38,004 per år skattefritt.   Även om det kanske inte låter alltför generöst ska vi komma i håg att sociala förmåner inte beskattas, medan man måste betala skatt på lönerna. Så en person i New York skulle behöva tjäna mer än $ 21 per timme för att få behålla mer än vad de får genom bidrag.
Det är mer än ingångslönen för en lärare i NY.


I Hawaii kan samma mamma få $ 60,590, men i Idahoo "bara" $11,150.
Den federala regeringen finansierar 126 separata program för låginkomsttagare, 72 av vilka ger antingen kontant eller natura förmåner.
 Statliga och lokala myndigheter erbjuder ännu fler välfärdsprograms. Ingen individ eller familj får bidrag från alla 72 programmen samtidigt , men många får stöd från ett antal av dem vid någon tidpunkt.

Studien fann att 33 stater och District of Columbia erbjuder bidrag som ger mottagaren mer än de skulle tjäna från ett  $ 8- per timme jobb.


Tolv stater och District of Columbia erbjuder program som betalar bättre än ett jobb för $15 per timme.
Vi ska också komma ihåg att om man arbetar, innebär det ökade kostnader för barnomsorg, transport och kläder -  och även om man kanske inte direkt förlorar pengar på att jobba, i stället för att gå på bidrag kommer man att få mindre tid för fritidsintressen.
Cato betonar att "det finns inte något belägg för att människor som får socialhjälp  är lata. Undersökningar visar konsekvent att de vill ha ett jobb.  Men folk är inte heller dumma. Om man betalar någon mer för att inte arbeta,  kommer många naturligtvis att välja att inte arbeta. "


1 Kommentarer:

Anonym sa...

Det är beklagligt att det inte får publiceras statistik över alla de samhällsmedborgare som "sitter av tiden" på offentliga institutioner runtom om i Sverige. Dom är minst lika skadliga som dem som klarar livet på bidrag som andra tvingas att betala.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.