12 september 2013

Forskare: Vi går mot global nedkylning

Så lyder Aftonbladets rubrik den 10/9 över deras referat av Daily Mail, den artikel jag hänvisade till här dagen innan. Det är en sensation att en ”stor” tidning vågar andas om att det kanske inte blir varmare. Men de kan ju inte låta något sådant stå oemotsagt, utan skriver:

”Men SMHI här i Sverige tycker inte att man kan hävda en global nedkylning på grund av ett större istäcke i Arktis i år.

– Jag tycker att det är helt obefogat att dra sådana slutsatser från ett enda år, säger Ralf Döscher, klimatforskare vid SMHI.”

Han talar sedan om att trenden varit nedåtgående ända sedan 70-talet och att ett enda år inte är något bevis. Helt sant. Men han får inte frågan om det faktiskt är så att det kan vara en normal svängning, så som alla klimatets förändringar varit genom historien. De som tittat lite längre tillbaka, har sett att isen i norr krymper under 30 år medan den i söder växer. Sedan sker det motsatta under 30 år. Det vi ser nu kan vara just en sådan vändning.

Och det finns inga tecken på något annat förlopp. Annat än TRON att koldioxiden styr klimatet. Och för den tron finns inga som helst bevis.Isen i söder har hela året varit större än i fjol, då den slog historiskt rekord, vilket den kanske kan överträffa om någon vecka, men det vore också helt naturligt om en vändning noteras, så att den krympande perioden visar sig börja nu.

Under alla förhållanden är Aftonbladets rubrik en vändpunkt: Nu vågar t.o.m. storstadstidningarna tala om att det kanske blir kallare: att IPCC varit ute och cyklat i 25 år.

Reale Pelle

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.