26 september 2013

Om vi inte längre kan lita på EU:s revisorer - vem kan vi då lita på i EU?

Herman Van Rompuy. Tegning: Rasmus Sand Høyer.

EU-ordföranden Herman Van Rompuy från Belgien gav nyligen EU:s revisorer en tydlig vink om att de bör tänka sig för en extra gång, innan de utan omsvep berättar att nu har det ena och andra miljardprojektet varit ett större eller mindre fiasko som för övrigt aldrig borde satts i gång - och absolut inte försökt upprepas.

Ingenting kan som pengar väcka ont blod. Även i de bästa familjer kan split om pengar förstöra den goda stämningen. I ett land kan pengar sätta land mot stad, och pengar kan splittra en hel kontinent i norr och söder. Tillit är bra, men när det gäller pengar är kontroll nödvändig. Förståeligt nog förväntar sig medborgarna att man håller ögonen på deras pengar när de överlämnas till Bryssel.

EU’s revisorer - European Court of Auditors, ECA - är en av de få instanser som fortfarande förlänar EU-apparaten en viss trovärdighet. I 18 år har EU:s revisorer vägrat att underteckna EU:s budget, eftersom omfattningen av slentrian och svindel var för stor.

Under tiden har revisorerna utfärdat mängder av torra, nyktra rapporter, där de undersöker hur miljarderna används - till motorvägar, energiprojekt, matvaror, aktivering av arbetslösa och välkomstprogram för invandrare - om de ger mening och effekt för slantarna.

En holländsk medlem av EU:s revisionsrätt sa år 2010, då han som 67-årig gick av och vågade tala fritt: "Det blev praxis att späda ut eller helt undanhålla kritiken."

Detta väcker två frågor för mig: Har trycket på revisorerna redan verkat, så de tämligen nedslående revisionsrapporter som vi läser idag, till och med underdriver de planekonomiska missgreppen? Om vi inte längre kan lita på EU:s revisorer - vem kan vi då lita på i EU?

Från den danske EU-parlamentarikern Morten Messerschmidts blogg i Jyllands-Posten

5 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Svar på frågan: Ingen! Det här är en massa byråkrater och politiker och det enda dom är intresserade av är sina egna fickor. Resten av folket kan dra dit pepparn växer.

Knute sa...

Den svenska avgiften till EU för nästa år blir nära 38 miljarder kronor. Men vad kostar invandringen, totalt? Nära 380 miljarder?

Video med Martin Henriksen, Dansk Folkeparti: Hvad koster indvandringen?

http://snaphanen.dk/2013/09/25/m-ordet/

Anonym sa...

Sitter den rumpgubben - Herman - fortfarande kvar ?

Han var ju på tapeten för många. många år sedan.
Elisabeth

Knute sa...

EU har 44 diplomater på paradisön Barbados i Västindien.

Många tjänar runt 2 mil­joner om året och har fyra månaders semester. Samt ett oändligt antal cocktailpartyn. EU är vår tids adel.

http://www.document.no/2013/09/eu-har-44-diplomater-pa-barbados/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2438112/EUs-2-4bn-ad-budget-higher-Coca-Colas-Huge-revealed-new-fiscal-factbook-details-44-diplomats-Barbados.html

Knute sa...

Allt fler förslag från regeringen handlar om att anpassa Sverige till EU:s regler. Samtidigt har EU-parlamentet fått ännu mer makt över besluten.

Under 2012 uppgick andelen regeringsförslag som har sitt ursprung inom EU-maskineriet till 56 stycken, drygt 43 procent av alla propositioner.

http://kentekeroth.se/2013/09/30/eus-makt-vaxer/

http://rod.se/eus-makt-v%C3%A4xer

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.