30 september 2013

Pappersmaskinerna stannar

PM 11, SCA Graphic Laakirchen.

Vi bygger vindkraftverk med ohemula subventioner, fast vi redan har tillräcklig kapacitet att producera el. Nu blir läget ännu mer absurt. Den Danske Bank meddelade häromsistens att SCA och Holmen ställer av fyra stora pappersmaskiner, som tillsammans har producerat närmare en miljon ton papper varje år. De är jättestora elkonsumenter. Därefter behöver vi mindre el i landet, med en mycket ungefärlig beräkning, som jag redovisar nedan, 1 TWh, tera-watt-timme = en miljard kWh.

Under 2012 producerades totalt 161 TWh el i Sverige, varav 7,2 TWh var vindkraft, det vill säga 4,5 procent. Räknat per kWh vindkraft blir subventionerna vid drift, byggande och sanslöst fördelaktig fastighetsskatt totalt storleksordningen 28 öre. Det är ungefär lika mycket som HELA kostnaden för annan el utan skatterna. Det får vi elkonsumenter betala med det s.k. elcertifikatet på elräkningen, 4,5 öre inklusive momsen.

Eftersom vi inte behöver elen här i landet, skall vi exportera den till Tyskland. Miljöpartiet menar att vi då minskar Tysklands utsläpp av koldioxid, eftersom de numera använder kolkraft. Det är att vara sant klimatsmart.

I klartext betyder det att vi skall skicka våra pengar för subventionerna till Tysklands elkunder. Jag vet inte någon som röstat för det.

Jag gick visserligen en kurs i pappersteknik på KTH för 50 år sedan, men kan inget särskilt om papperstillverkning. På nätet hittar jag några uppgifter:

Själva pappersmaskinen drar 500 kWh per ton papper. För miljonen ton blir det 0,5 TWh.

Då det mest handlar om tidningspapper, som till stor del görs av returpapper, antar jag att bara hälften av produktionen gjorts med ny massa. Av sådan finns dels mekanisk massa dels kemisk massa. Den förra erhålls genom att man mekaniskt tuggar eller slipar sönder timret, vilket kräver 1.400 kWh/ton.

För kemisk massa kokas timret, så att ligninet, limmet, i fibrerna tas bort. Det ger beständigare papper, som inte gulnar. Den processen använder nästan lika mycket el per ton, men även stora mängder ånga. Denna produceras då till högt tryck och används i fabrikens egna mottrycksturbiner, för att producera el, så att man behöver köpa en mindre del el från nätet, storleksordningen 10 %. Det är bara denna som sparas in i statistiken, när produktionen inte behövs.

Jag har inte ambitionen att vara exakt, varför jag säger att den minskade produktionen av pappersmassa också sparar 0,5 TWh.

De avställda pappersmaskinerna minskar Sverige elbehov med storleksordningen 1 TWh, motsvarande ungefär vart tionde vindkraftverk. (Det har ju tillkommit många möllor detta år.)

Max von Dell

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Max
Men detta stämmer väl ganska väl med övrig politik från godhetsapostlarna. Sverige är en "moralisk stormakt" enligt Carl Bildt. Det är svenska skattebetalares uppgift att försörja alla fattiga i världen och se till att de får gratis sjukvård, bostäder, mat och kläder. Därför ligger det inget konstigt i att svenska skattebetalare också bekostar en del av elektriciteten i andra europeiska länder, som t.ex. Tyskland.
/SB

Anonym sa...

Vi får försöka klara oss utan pappersexporten. Skogsindustrin drar visst in bortåt 100 miljarder per år till Sverige. Miljövännen Gillberg blir väl glad för han vill ju få göra metanol av skogsråvaran i stället.

EXPORT Tidningspapper 1000 ton
1998 1999 2000 2001
Kanada 7710 8264 8492 7783
Ryssland 1041 1130 1131 1175
Tyskland 621 575 676 890
USA 781 704 778 696
Frankrike 578 728 744 704

Den där tabellen blev illa formaterad som vanligt. Hur länge skall det dröja innan vi delar bänk med ett bankrutt Grekland. Kommer miljöpartiet till makten om ett år då går det nog fort. Expressen skrev igår om Gustav Fridolins stora intresse för renovering av miljonprogramhusen. Dom hade kommit på att hans fru Jenny är affärsutvecklare på NCC sedan någon tid. Hon jobbar just med detta projekt som uppskattas kosta ca 300 miljarder. Vilket sammanträffande! Det är säkert rena slumpen vill jag tro. Vi skall ju ta bort korset ur flaggan tycker dom också. Behåll färgerna! En flaggul banan passar nog fint i sammanhanget. Bananrepubliken Sverige!

Knute sa...

Förnybar energi gör världen fattigare

Skiftet til fossile brændstoffer har også haft enorme miljøfordele. Petroleum reddede hvalerne (som næsten var blevet udryddet, fordi de skulle levere “vedvarende” tran til belysning). Kul reddede Europas skove. Indendørs luftforurening, som er langt farligere end udendørs luftforurening, forsvandt i det meste af den udviklede verden med elektrificering.

http://jppro.jp.dk/artikelsoegning/Displayarticle.aspx?articleID=6071565

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.