19 oktober 2013

Federal Reserv, ett enda stort misslyckandeFederal Reserve (The Feds) skapades 1913 och uppgiften var att stabilisera USAs penningmängd.
Som ni ser av bilden har pennigtillgången stadigt ökat sedan dess och därmed också priserna.
Den röda linjen visar de 100 åren dessförinnan och den blå står för de oavsiktliga konsekvenserna.

från Zero Hedge

4 Kommentarer:

Steve sa...

Nja, själva inflationen är inte något akut hot idag. Inte ens i USA.
Konsumentprisindex för USA ökade 12-13% om året 1974 och 1979–1980.
För året 1990 var KPI 6,1%. För 2007 (Fannie & Freddie-krisen) 4,1%. Annars har siffran (efter 1990) varit något på 3% eller lägre.
KPI 1913–2013 finns hos USInflationCalculator.com. Års-siffrorna längst t.h.

Det märkliga är att Washington idag kan låna upp enorma summor – utan att det märks på KPI. Förr eller senare åker index upp, naturligtvis...
Juni 2001 kostade en USA-dollar kr 10,85 härhemma; men september 2013 fick man den för 6,43... Kul för oss svennar om vi reser till USA!

Berit sa...

När man ökar penningmängden orsakar man inflation, och en allmän prisstegring är symptomet.
Om du lånar mig $ 100 och priserna fördubblas under den tid som lånet löper, kommer jag att betala tillbaka med dollar som bara har hälften av den köpkraft de hade när jag lånade pengarna av dig och då blir du inte glad.

Eftersom inflationen omfördelar (stjäl) rikedomar från kreditgivare till gäldenärer, är det enkelt att se att den som tjänar mest på inflationen är den amerikanska regeringen.
Vi kan se inflation, som en lömsk form av beskattning.
Slöseriet med pengar belastar kommande generationer genom att de kommer att få en mindre mängd kapital och därmed mindre förmögenhet.
Amerikas grundarna var emot pappersvaluta eftersom det gav regeringen möjlighet att stjäla från sina medborgare.

Steve sa...

Hotet mot Sverige idag är den privata skuldsättningen, främst för bostaden. Får man en etta i Stockholms innerstad under en miljon? Svar njaä, eller hur?
Eftersom räntefoten är låg, fungerar detta idag. (Om man inte är mycket ung, utan kan få lån.)
Men framöver...? Om krisen i USA spiller över hit, och arbetslösheten ökar?
Fast inflationen i nuläget är väl inte det vi ska klaga över? Priserna på vardagsvaror ligger rätt stilla. För att nämna något var och en kan se själv.

Berit sa...

Här i USA ligger priserna verkligen inte stilla. Det sker en ständig höjning av både mat och tjänster.
Limporna blir mindre och dyrare, likaså med alla andra matvaror. Förpackningarna 'krymper" för att vi ska luras och samtidigt går priset upp.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.