20 oktober 2013

Myten om att sjukvård är fri

          

Både Republicans och Democrats struntar i att det amerikanska folket inte vill ha Obamacare. I vartenda kampanjtal sedan 2009 - vilket är varje gång han öppnat munnen - har Obama upprepat sin lögn: "Först av allt, om du har sjukförsäkring, om du gillar din läkare och om du gillar din försäkringsplan, kan du behålla din läkare och du kan behålla din plan. Ingen pratar om att ta det ifrån dig."

Tvärtemot vad Obamas säger visar det sig att vi inte han behålla vår läkare eller försäkring - vi kan inte ens behålla jobbet.

Obamacare gör att Amerika blir en nation med deltidsjobb. En färsk rapport av ekonomen John Lott, visar att 97 procent av alla nya jobb hittills i år har varit deltidsarbeten.
Obamacare är en sådan katastrof att de personer som skrev lagen vägrar att leva under den. Kongressen har drivit igenom att de och deras familjer är undantagna.

Det är vanligt att man tror att när staten "ger" någonting,  är det gratis eller billigt. Men politiker kan inte skapa välstånd - de kan bara distribuera det. Pengar för alla offentliga utgifter kommer från företag - antingen genom investeringar, löner till de som är patienter, eller skatter.
Nationellt kommer Obamacare att öka mäns individuella försäkringspremier med i genomsnitt 99 procent och för kvinnor med 62 procent
I North Carolina, till exempel, kommer individuella försäkringspremier att tredubblas för kvinnor och fyrdubblas för män.
Regeringar kan göra priser artificiellt låga genom priskontroll eller nationalisering.
 När priset blir tillräckligt lågt ökar efterfrågan och det uppstår brist.

 Politikerna reagerar genom att skapa ännu fler regler för att kontrollera kostnaderna. Dessa regler hämmar innovation, driver upp kostnaderna och skapar ransonering. De långa väntetiderna inom den svenska sjukvården är ett typexempel på ransonering. Målet är att ersätta kapitalismen med ett betungande centralplaneringssystem.

Kapitalismen kan naturligtvis inte garantera att alla våra medicinska behov tillgodoses -  inget system kan göra det.  Men det ger vårdgivarna motiv att konkurrera för att ge bästa möjliga service. Centraliserade socialiserade system har ingen sporre att förbättra tjänster eller prova nya metoder. Politiker kan pressa priserna för att hålla dem konstlat låga,  men de kan inte sänka kostnaderna - de kan bara driva läkare, sjukhus och läkemedelsföretag i konkurs.

1 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Jag fattar fortfarande inte hur folk som inte haft råd med försäkringen innan ska ha råd med den nu när priserna har rakat i höjden?! Någon som är klok som kan förklara det för mig?!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.