26 oktober 2013

Ska alkohol göras olagligt?

Att ställa den frågan i dag verkar absurt, men för bara 80 år sedan var det olagligt att dricka alkohol i USA.
I dag har jag besökt den lilla staden  Dawsonville i norra Georgia, som under de senaste 46 åren anordnat sin Mountain Moonshine Festival.
Moonshine är smeknamnet på Hembränt och den delen av staten var synnerligen framgångsrik  i tillverkningen av alkohol under USAs förbudstid - den sk. Prohibition mellan 1920 och 1933.
Den hemkokta varan måste distribueras och till det använde man för den tiden snabba trimmade bilar som oftast lämnade de ordinarie polisbilarna bakom sig.
Festivalen visar upp det vanliga krimskramset. men grädden på moset är det stora antal restaurerade bilar från 20-30 och 40-talet.

Det här är en orginal-Dodge Brothers från 1923 med en dåtida husvagn (sovplats för två pers.) men som också kunde frakta många dunkar med alkohol.


Förbudet skapade en stor illegal marknad för produktion, handel och försäljning av alkohol.  I sin tur drabbade det ekonomin som förlorade skatteintäkter och arbetstillfällen.
Det var inte bara så att brottsligheten ökade, utan brottslingar organiserade sig också för att försäkra sig om den stadiga inkomst som lagen försåg dem med, genom att man kriminaliserade aktiviteter som egentligen är ett brott utan offer.  Medan man tillhandahöll varor och tjänster ägnade man sig åt verkliga brott, för att försvara territorier, transporter och lojalitet. Det var så Maffian arbetade och det gjorde att gatugängen blomstrade.
Eftersom alkohol inte var allmänt tillgänglig vände man sig till gangsters som tog sig an en industri som var ytterligt  lönsam för alla och av den anledningen skapade "krig" mellan gängen. Organiserad brottslighet var enorm, och hade en massa pengar och inflytande. Polis och politiker var mutade och utpressning var mycket vanlig.

För förtiotvå år sedan var det färre än 200 av varje 100.000 amerikan som satt i fängelse. Efter att president Nixon förklarade "krig mot droger" låser man nu in fler människor än något annat land - fler än de auktoritära regimerna i Ryssland och Kina.Vi spenderar miljarder dollar per år på "kriget mot droger" och förlorar hela tiden.  Polisen och domstolarna är överfyllda av åtal mot människor vars enda brott var att njuta av eller sälja en drog.  De skadar ingen, utom möjligen sig själva. Allting kan missbrukas men vilken rätt har regeringen att lägga sig i det?
Vi serveras skräckhistorier om våldsamma mexikanska kokain och marijuan-karteller men få nyhetsförmedlare ser att det är en följd av drogkriget vilket  trissar upp priserna. Det finns inga "vin-eller- öl-karteller", ingen smugglar wiskey.  De som säljer alkohol kallas affärsmän, inte gangsters och de smugglar inte sina varor utan transporterar dem. Eventuella affärsproblem hanteras inte med vapen utan av advokater.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

"De skadar ingen, utom möjligen sig själva. Allting kan missbrukas men vilken rätt har regeringen att lägga sig i det?"

Det finns så mycket ignorant med denna artikeln, men för att bemöta det mest uppenbara (pga tidsbrist).. Exakt hur tänkte du här? Menar du verkligen att drogpåverkade personer inte skadar andra? Rattfylleri drabbar bara den som kör?

Jag föreslår att skribenter tar och läser på ordentligt om hur droger fungerar och påverkar hjärnan. En del droger är livsfarliga framförallt för omgivningen och inte för brukaren. Extremt naivt att tro något annat.

Anonym sa...

"De skadar ingen, utom möjligen sig själva. Allting kan missbrukas men vilken rätt har regeringen att lägga sig i det?"

Så rattfyllerister skadar bara sig själva? Samma sak med någon som kombinerar rohypnol och alkohol också antar jag? Drogpåverkade människor skadar ju aldrig andra eller? Snacka om naivt synsätt.

/Roger

Berit sa...

Roger, vi har redan lagar som säger att man ska straffas om man skadar andra. Om du kör på någon annan , nykter eller full, ska du naturligtvis straffas. Det verkar som du tycker att ingen ska ta eget ansvar för sina handlingar utan regeringen ska bestämma, eller?

Du skriver: "En del droger är livsfarliga framförallt för omgivningen"
Om du inte har så mycket tidsbrist kanske du kan förklara hur.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.