04 november 2013

En bisarr situation

Lågkonjunktur och svaga framtidsutsikter innebär normalt en svag valuta, men det finns inget normalt med Europas monetära union.

Hans Rustad: “Länder som Kina, Ryssland och Brasilien har byggt upp stor valutareserv som de nu investerar i euro för att inte vara beroende av USA. Detta innebär att euron blir starkare, med allvarliga följder för exporten i länder som Italien, Spanien och Frankrike.”

Värst drabbat av den starka euron är Grekland. Utan egen valuta är grekerna prisgivna. I stället för att som tidigare kunna skriva ner värdet på drakman för att öka exporten, måste man sänka löner och pensioner med mera. Under tiden ökar fattigdomen med rekordfart. De okontrollerbara ideologerna i Bryssel borde hjälpa grekerna att slippa ifrån euron. Men det finns inga tecken på det. Det är en tragedi.

Morten Messerschmidt: “Från Bryssel betraktas Europa som ett laboratorium där medborgarna som försökskaniner utsätts för det ena katastrofala försöket efter det andra: nedläggning av gränskontroll; politiskt fastställda valutakurser, påtvingade avregleringar och avveckling av annars hävdvunna demokratiska principer. Värst bland experimenten är dock införandet av den gemensamma valutan, som idag är ett verkligt hot mot EU:s fredliga framtid.”

Nedläggning av gränskontroller... vissa dagar finns inte en enda tullinspektör i tjänst i hela Skåne. Tomma tullar oroar uppenbart inte de höga herrarna och damerna i Stockholm och Bryssel.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.