15 december 2013

Barn löper större risk att dödas av regeringen än av skolskjutningar

av Thomas Hochmann, Dec. 14, 2013

Mot bakgrund av sensationsbevakningen av skolskjutningen i Arapahoe High School tänkte jag att det skulle vara intressant att titta på några verkliga fakta om skolskjutningar.
Jag vet, jag vet ... Det är så gammaldags att ta till sådana obekväma saker som fakta . Förlåt mig för att jag begår denna allvarlig synd mot de journalistiska normerna på tjugohundratalet.

Först och främst, så finns det 132.656 skolor i USA; (K- 12.)
 Från 2003 till idag har det förekommit  76 skolskjutningar i Amerika.  53 av dessa ledde till dödsfall Således , under denna 10 års period har USA haft i medeltal 5.3 dödliga skolskjutningar per år.  Med dessa fakta kan man räkna ut att oddsen att en skola kommer att uppleva en dödlig skottlossning under ett helt kalenderår är ungefär 1 på 25.029.

Jämför den siffran med oddsen  av andra saker man kan dö från:
• En flygplansolycka (1 på 20.000 )
• drunkning  ( 1 på  8942 )
• elektrisk ström ( 1 på  5000 )
• Fall  (1 på 246 )
• Begå självmord (1 på 121 )
• En bilolycka ( 1 på  100)

Enligt Wikipedia  "kommer skolor att utföra säkerhetsövningar en eller två gånger per år."
I väntan på en händelse som har 1 på 25.029 chanser att faktiskt inträffa vid en viss skola , är det till 100 % säkert att eleverna kommer att terroriseras av själva skolan minst en gång varje år.  På en given skoldag,  finns det åtminstone 1 chans på 270 att skolan kommer att skrämma vettet ur ditt barn med en säkerhetsdrill.

Skolorna har inte obligatoriska säkerhetsövningar vad gäller drunkning,  (trots att de löper nästan dubbelt så stor risk att drunkna som att dö i en skolattack),  inte heller har man obligatorisk träning i  "hur man inte ska falla“ ( 100 gånger så stor risk ), eller obligatorisk "gå inte in i en bil eftersom du kan dö"  (250 gånger så stor risk). De avsätter inte ens  så mycket teatralisk skrämseltaktik till att undervisa barn om cancer, vilket de har 1 chans på 7 att död av,  ( 3575 gånger större risk än en dödlig skolskjutning)


Och allt skämt  åt sidan.  Det är värt att notera att vi har en 1 chans på 89 att bli dödade av vår egen regering.
Just det: det är 281 gånger större risk att vår egen regering kommer att döda oss eller vårt barn, än att barnets skola kommer att uppleva en dödlig  attack.
Det är underligt att skolorna inte tränar barnen i hur man kringgår polisen eller hur man slutar att stödja  regeringen, vilka båda är långt mer benägna att döda och förstöra än någon galen civil revolverman.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Bra! Gillar dom statistiska jämförelserna. Hur stor risk löper då gemene man att avlida till följderna av kriminellt våld?

Berit sa...

Här är ett par länkar till sidor som visar hur chanserna är. Siffror i dessa fall är inte alltid rättvisande av flera anledningar. Många av de länder som redovisas har inte tillförlitlig statistik, har ingen folkräkning och bekymrar sig föga om anledningen till att människor dör.
Andra länder skiljer på dödsfall genom krig och död genom våld i hemlandet. Självmord räknas inte alltid med i den här formen av statistik heller.

http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/violence/by-country/

http://violentdeathproject.com/

Anonym sa...

Man skräms för så mycket idag. Naomi Klein har uttalat detsamma att när makten pekar åt ett håll skall man titta bakom ryggen och det skall man nog göra annars får man se opp!

Har inte varit på din blogg förut . Detta inlägget var intressant och kul. Skall läsa vidare.

M v h Angela

Berit sa...

Välkommen Angela

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.