21 december 2013

Detta är Reality-TV

                

Duck Dynasty är en sk. verklighetsshow som blivit den mest populära av alla kabel-TV shower i USA.
 TV-kanalen A&E hade nog ingen aning om att det skulle hända, när de lanserade programmet. Säsong 4-premiären hade 11,8 miljoner tittare.

 Vad jag förstår har ni den inte i Sverige.  Den beskriver familjen Robertsons som gjort sig en förmögenhet genom att tillverka hjälpmedel för fågeljägare - “duck calls”, vilket är visselpipor och attrapp-fåglar. De är också kända för sina skägg!

Producenten gjorde sitt bästa i början att stävja kristna antydningar och göra familjen till något de inte är.  Man till och med “bleeped” vissa ord så som man gör med svordomar.
 Av någon anledning gick familjens överhuvud, Phil Robertson med på att ge en intervju i tidningen GQ (Gentlemans Quarterly), vilket är en drömtidning för icke-gentlemän.  Den är fylld med elegant klädda söta gossar och Phil Robertson är verkligen så långt ifrån den bilden som möjligt är. Men Phil har inga problem med att uttrycka sina åsikter och när han tillfrågades om hur han ser på homosexuella var han mycket rak på sak.  Så rakt på sak att A&E avstängde honom efter påtryckningar från aktivistorganisationen GLAAD som hotade att bojkotta och sätta press på annonsörer.

 Från det ögonblick det blev känt, blev det också en sensation och A&E har utsatts för enorm kritik. Miljoner kristna insåg att det finns någon som offentligt vågar säga vad de alltid har trott, men som man inte öppet talat om under de senaste 40 åren. Reaktionen var omedelbar och Matt Drudge slog upp det med feta rubriker.

 Robertsons negativa uppfattning om homosexuellas aktiviteter delas av de allra flesta amerikaner. Han kallade det en synd. Jag tror inte så många amerikaner ser det som en synd, men amerikanska män accepterar fullständigt Robertsons preferens för kvinnor.

 Genom att sätta press på A&E hällde GLAAD bensin på en eld som länge legat och pyrt och det slog tillbaka Big Time. I dag, fyra dagar senare diskuteras det fortfarande i pressen och på mängder av bloggar.

 Sarah Palin menar att A&E inte får avskeda Robertson eftersom det han sade faller inom ramen för yttrandefrihet, men jag håller inte med henne om det.
Visst, alla har rätt att uttrycka sina åsikter.
Men rätten att fritt kunna välja vem man umgås med innebär att en arbetsgivare inte behöver anställa någon, vars åsikter han inte gillar.  Företagare har rätt till yttrandefrihet också och de kan uttrycka det genom att avskeda någon som motarbetar deras värderingar.  Rätten till yttrandefrihet är lika viktig som rätten att fritt få ingå avtal med andra individer.

När A&E symboliskt straffade Robertson för hans åsikter straffar de samtidigt alla som håller med honom. Phil Robertson är nu en hjälte i väldigt mångas ögon och GLAAD har spelat över och förlorat.  Denna händelse har fått miljontals människor att inse att de inte är ensamma om sina åsikter och en minoritetsgrupp som använder offentliga negativa sanktioner för att få sin vilja igenom riskerar massivt motstånd.
 Religiösa och sekulära amerikaner har visat att de kan mötas och att oavsett vad man tycker om homosexualitet i sig, bör människor ha rätt att säga vad de vill, förutsatt att de hanterar konsekvenserna.  Den Robertsonska familjen verkar vara fullt kapabel att göra det och försvarar sig.

Både Netflix och Glenn Beck har visat intresse att ta över Duck Dynasty. Bra för dem.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Jo visst har vi den i Sverige
Kul serie men lite väl tillrättalagd och styrd men thats the way it goes over there

Anonym sa...

Socialister förnedrar och kränker aldrig sina motståndare? Dom sprider heller inte hat och avundsjuka?
Och till sist, dom stjäl väl inte sin nästas egendom? Inte undra på att Robertson familjen fått amerikanen att vakna!
SU

Berit sa...

WND säljer bildekaler : “Phil Robertson for President”

Anonym sa...

I vilken svensk kanal går denna serie? Har väl alla kanaler men denna har undgått mig.???

Heima

Berit sa...

Jag trodde inte heller att den går i Sverige men hittade detta:
Duck Dynasty, amerikansk realityserie från 2012. 15 delar i Kanal 9 Play.

Knute sa...

Patriarken Phil Robertson är tillbaka i Duck Dynasty

Duck Dynasty-sagen er formodentligt Hollywood-Amerikas største nederlag, siden det i begyndelsen af 1980′erne lykkede Moral Majority at få fjernet den familiefjendske komedieserie Soap fra æteren.

http://reaktionaererefleksioner.wordpress.com/2013/12/28/nederlag-til-homofile-m-fl/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.