22 december 2013

Fackföreningarna förstör arbetsmöjligheter

Med jämna mellanrum anordnar fackföreningar protester och krav om att höja minimilönen.

 Under denna månad har snabbmatrestauranger över hela landet haft nöjet att utsättas för professionella demonstranter som yrkar på en fördubbling av den federala minimilönen. Alla vill ha mer betalt, så klart, så det kan väl inte vara något fel med det?


Det vore kanske klokt om medlemmarna i “Food and Commercial Worker”-facket tog sig en titt på vad som händer i Washington-området. Där har facket satt så högt pris på sina medlemmar att de inte har jobb längre.
 Kunderna i snabbmat-serveringarna har tränats och vant sig vid att beställa via touch screen och själv scanna sin mat och restaurangerna har sagt upp flera av sina anställda.

 Det kommer inte att dröja länge förrän manuell arbetskraft blir nästan onödig i den branschen:

Kunden beställer via sin telefon, beställningen plockas samman av robotar, maten värms med maskiner, kunden hämtar vid en lucka genom att dra sitt kreditkort. Klappat och klart!

Restaurangen får på så vis nästan fullständig koll på sina kostnader och undviker problem med en arbetskraft som försover sig på lördag eller stänger femton minuter för tidigt därför att de är uttråkade.
 Man har länge byggt bilar med automatik. Amazon har byggt drones för att leverera paket och hoppas ha dem i drift inom fyra till fem år. Det behövs inte mycket fantasi i vår nuvarande kultur för att se automatiserade snabbmatsrestauranger som fungerar med mycket få anställda.

 Fackens ekonomiska genier har tidigare sett till att snabbköpskassörer mist sina jobb genom att kräva högre löner och det är nu bättre för affärerna att låta kunderna själv scanna sina varor.

 För de allra flesta människor är anställning på en snabbmatsservering inte avsedda att vara något annat än ett tränings och nybörjarjobb.  Tonåringar lär sig att de måste komma i tid till jobbet och anpassa sig till andra anställda. De lär sig om arbetsgivaravgifter och skatter och att deras check på 183,75 dollar för fem, fem timmars-dagar krympt till endast 135 dollar.
 Och viktigast av allt, tonåringar lära sig att pengar till bio, bilförsäkring och bensin måste intjänas genom handel, tid, energi och kunskap.

Om man kräver att lönen för dessa jobb ska vara så hög att man kan försörja en familj ändrar dynamiken fullständigt. De manuella arbetstillfällen som blir kvar kommer att fyllas av äldre, mer kvalificerade människor och de opålitliga, otränade tonåringarna har inte en chans att få arbetslivserfarenhet.
 Redan nu ser vi att nästan två av tre tonåringar inte ens försöker få ett jobb i dagens Amerika och det är verkligen idiotiskt, när vi har en sådan ungdomsarbetslöshet, att förstöra de jobb som unga människor är beroende av för att få erfarenhet och grundläggande färdigheter.

 Att säga att man bör fördubbla lönen låter som en bra idé om man inte förstår vilka effekter det får för nationens ungdom.

3 Kommentarer:

Olli Rein sa...

Det är ju tyvärr så att ungdomsjobb i alla tider varit lägre betalda än alla andra på arbetsplatsen. nu tror alla att det är deras tid som mäts i pengar. Man fattar inte att det är produkten man säljer som står för intäkterna till arbetsplatsen. Höjer man lönerna, måste alltså produkten kosta mer. Ju mer produkten kostar, desto sämre försäljning. Kunderna går någon annanstans och äter, eller tar mat med sig hemifrån. Produkt, pris, påverkan, plats är enligt Philip Cotler de fyra p:n som styr efterfrågan.
Jag får önska Berit, Knute och er andra än God Jul och ett Gott nytt år.

Anonym sa...

Berit
Du har naturligtvis helt rätt som vanligt. Och jag håller också med om Olli Reins resonemang. Jag tror att det skulle vara läge att helt avskaffa fackligia organisationer i Sverige. De fackliga representanter vi har och haft inom min kår har alla valt att bli fackliga representanter för sin egen karriärs skull - och inte för medlemmarnas skull. Genast efter att de fullgjort sin fackliga uppdrag har de hoppat över till arbetsgivarsidan - vilket var avsikten från början. Facket = språngbräda för individuell karriär.
Med tanke på att de också faktiskt förstör lönsamheten för det företag där de verkar och således kommer att skapa arbetslöshet, tycker jag att de är kontraproduktiva.
/SB

Berit sa...

Peter Schiff undersöker om Walmart-kunder är villiga att betala högre pris på allt de köper så att de affärsanställdas löner kan höjas med 15%.

http://www.youtube.com/watch?v=LLr5oWfoWRY

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.