07 december 2013

Journalistisk förmyndarism

   

Det danska TV-programmet Deadline visade nyligen en debatt mellan den unge poeten Yahya Hassan och en ung kvinna från invandrarförorten Vollsmose, journaliststuderande Inaam Nabil. Programledaren Adam Holm använde ett par arabiska glosor som kunde uppfattas som nedlåtande: "habibi" som betyder "min kära vän", och "khalas shabab" som betyder "sluta käbbla ungdomar" men främst används av islamister för att peppa ungdomar som ska ut och strida.

När Yahya Hassan dessutom fick höra av Inaam Nabil att han är en "premieperker" fick han nog och lämnade TV-studion. "Perker" motsvarar ungefär svenska "blatte", mer specifikt en person av mellanöstlig härkomst, medan "premieperker" förmodligen syftar på att Yahya Hassan skulle vara illojal mot sin bakgrund, eftersom hans debutbok anklagar muslimsk tro och uppfostran.

Inte helt förvånande har han mottagit flera dödshot och på Köpenhamns huvudbanegård blev han överfallen och misshandlad av en tidigare dömd terrorist som skrek "du är en otrogen som förtjänar att dö". Journalisterna vet inte riktigt hur de ska hantera Yahya Hassan, det går ju inte att komma dragande med den vanliga snyfthistorien om den stackars muslimske invandraren som offer för rasism. Enklare för programledaren att mumla några malplacerade arabiska ord för att få stopp på diskussionen, och låtsas att han sitter med vattenpipan bland kompisarna på cafét.

1 Kommentarer:

Knute sa...

Jeg er forelsket, skriver Ulla Lauridsen:

Yahya Hassan er fantastisk. Slut, prut, færdig. Han er bare ‘tag ansvar for dig selv, for dit liv. Hvis det her ikke handler om dig, hvorfor skulle du så føle dig truffet? Det er jo ikke en gruppe helgener, jeg har mistænkeliggjort. Hvis du ikke synes, det her skal gælde dig, så rejse dig op og sig det og vær med til at starte en anden måde at være muslim på.’

Om sin mission: Jeg vil bare have, at den næste generation, der vokser op her, får bedre betingelser end min generation har haft.

Meanwhile, in the hood:

I Bøgeparken er de unge besluttet på, at de vil opføre sig ordentligt.

- Vi har taget en beslutning alle sammen her i Bøgeparken, at vi vil vise Yahya Hassan, at han ikke har ret, i alt det han siger om os.

- Hvis vi vil, kan vi sagtens stille med et par hundrede mand i aften. Det er os, der styrer her i Bøgeparken. Men vi har besluttet, at vi ikke vil lave ballade. Vi har holdt møde blandt andet sammen med forældre, og vi har besluttet, at vi vil holde os tilbage. Der vil ikke blive nogen former for uro. Vi mødes også her i aften for at finde på nogle aktiviteter. Mange af os har prøvet at sidde i fængsel, og det gider vi ikke. Vi vil vise, hele Danmark, at vi kan opføre os ordentligt.

http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article2159232.ece

Hmm. Det er da genialt, hvis han faktisk har skabt eftertanke og selvransagelse, men det lyder (som sædvanlig) reaktivt.

http://levnedogmeninger.wordpress.com/2013/11/26/jeg-er-forelsket/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.