27 december 2013

Socialism och Kapitalism


Du väntar på bröd


Brödet väntar på dig


8 Kommentarer:

Anonym sa...

Hej Berit! Jag önskar Dig ett gott nytt år med mer kapitalism.

Knegarn.

“Ett samhälle som väljer mellan kapitalism och socialism väljer inte mellan två samhällssystem; det väljer mellan samhälleligt samarbete och samhällets sönderfall. Socialism är inte ett alternativ till kapitalism; det är ett alternativ till alla system i vilka folk kan leva som människor.”

Ludwig von Mises

Berit sa...

Tack Knegarn, Gott Nytt År till dig också!

Anonym sa...

Det konstiga är att BULGARIEN hade det bättre under kommunist tiden än vad dom har idag.
Alla familjer hade bil även ifall det tog några år.
Alla hade jobb även zigenarna !!!

Berit sa...

Vad jag kan förstå har den ekonomiska övergången i Bulgarien hindrats av bristen på kapital och det som hänt är vad vi kallar svågerpolitik. Vi ser hur en oligarki ( en grupp kriminella) med bas i Sofia och med nära intimt samarbete med EU- kolonisationen tar för sig på allmänhetens bekostnad. Alla partier och institutioner styrs praktiskt taget av organiserade kriminella.
Ett folk som blivit fullständigt styrt under långa tid verkar också ha svårt att formulera mål och riktlinjer och hur de ska införas.

Anonym sa...

Så sant som det är sagt.

Steve sa...

Verklig kommunism: Kim Young Un, Nordkoreas Führer, har tagit farväl av sin nummer två, Jang Sung-taek, som gjort affärer med Kina.
- Man klädde av Jang naken, och kastade in honom i en stor bur, tillsammans med fem av hans närmaste medhjälpare.
- Sedan lät man 120 hundar, som inte fått äta något på tre dagar, ta hand om dem. Efter en timme var det inte kvar något av dem.
- Det hela övervakades av herr Kim och 300 av hans högsta tjänstemän.
- Kineserna, som Jang gjort affärer med, ogillade i hög grad vad som skett. Partiets officiella blad Wen Wei Po i Hong Kong skriver nu om vad som hände.
- Nordkorea-experter menar att Jang ville prioritera ekonomin. Kim däremot håller på militären, säger Wiki (Jang Sung-taek).
- Straits Times, Singapore, i sin Asia Report, 24 dec 2013.

Steve sa...

Max Fisher, Washington Post, tror inte på storyn att Jang Song Thaek, Kim’s farbror, ätits upp av hundar.
Fisher, WaPo.
- Hans främsta skäl är att bladet Wen Wei Po inte är särskilt tillförlitligt. Visst, det stöder kommunistpartiet och Kinas regering. Men Wikipedia (Wen Wei Po) säger att ”dess rapporter om annat än politik och Kina anses mer pålitliga”.
- Övriga media har inte nämnt detta, varken i Kina eller Sydkorea, säger Fisher. Vad de sagt är att Jang skulle ha avrättats med luftvärns-kanon. Ska vi tro på det? En luftvärns-kanon skulle ha använts för att skjuta ihjäl någon -- vågrätt, några meter? Inte särskilt troligt.
- Hursomhelst: tidningar världen över har menat att storyn om hundarna är värd att publicera. Och nyhetsbyrån i Pyongyang beskrev 13 december Jang som ”ett föraktligt mänskligt avskum, värre än en hund”. Passar bra om han ”kastats för hundarna”.

Steve sa...

Wikipedia (Jang Sung-taek) säger att (kommunistiska) Hongkong-tidningen Wen Wei Po redan den 12 december rapporterade att Jang bokstavligen kastats för hundarna. Samma dag, alltså, som han avrättades.
- Denna form av avrättning kallas på koreanska quan jue, ”avrättning genom hundar”. Fanns den även i äldre tider?
- Carl Bildt sade enligt The Telegraph 13 december att detta var stalinistiskt: ”Jag tror det vi ser öppet nu bara är ytan av ett skräck-imperium". (Wiki igen.)
http://en.wikipedia.org/wiki/Chang_Sung-taek

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.