16 januari 2014

Vad vi ser och inte ser

När våra pengar gick till att subventionera Cash for Clunkers var det inte många som protesterade.
Inte heller var de så många som ifrågasatte pengar till Solyndra eller Detroit, sockerodlare, tobaksfarmare, hybridbilar för statsanställda, Amtrac, konstnärer vars alster ingen vill köpa, vägtunnlar för sköldpaddor, studier av alkoholens påverkan på prostitution i Kina…

            

Men nu när Obamacare har drabbat alla, har Obamas popularitet gjort ett magplask. Hans kongress-kompisar överger honom, och nu när han måste fortsätta införa “speciella ändringar” för att försöka fixa soppan, är människor både rädda och förbannade.

Man kan undra varför de plötsligt är upprörda. Alla de tidigare programmen tog pengar från medelklassen och de som är nästan-medelklass och gav dem till de mer välmående. Vad gör Obamacare annorlunda?

Min pappa förstod och varnade för det redan 1947 när källskatten infördes i Sverige.

När man skapar en lag, en vana och en institution inom det ekonomiska området , producerar det inte bara en effekt, utan en rad av effekter.  Den första effekten är omedelbar - den kan ses - men andra effekter uppstår först senare och vi ser dem inte och väldigt få av oss kan förutse dem.

Alla såg de nya bilarna från Cash for Clunker-programmet. Alla såg att en fabrik i kvarteret fick en ny fasad och nya skyltar.  Alla läste skitsnack om Green Energy om hur Solyndra och LightSquared en dag skulle stoppa alla eldflugor i en flaska och lysa upp våra hem.

Ingen fick en räkning i brevlådan för alla de bilar som förstördes eller för det nya fabriksfasaden eller Solyndras konkurs.
Våra barnbarn kommer att få betala för det och de kan inte rösta ännu.

Det är annorlunda med Obamacare.

Den räkningen har redan kommit som ett brev på posten och de som har försäkring kan skatta sig lyckliga, men alla inser nu att det inte finns något som heter gratis-lunch. Nästan alla premier har gått upp och de dumbommar som talade sig varma för katastrofen, är i många fall också de som får betala för den.
Snyft, snyft…

Om  Obama/Pelosi/Reid hade följt det gamla invanda mönstret och stoppat in det i räkningen till barnbarnen eller tryckt upp pengarna, skulle Obama fortfarande vara älsklingen.

Var så goda!

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Oj, vi är säkert många svenskar som såg "det" komma och vad vi blev hånade och kallade allt möjligt,
framför allt rasister. Kommunisterna i Amerika visste vad dom gjorde när dom lanserade Obama, (The Puppet)
Läser just nu Henry Hazlitt "Economics in One Lesson". Ger utmärkta exempel på "vad vi ser och inte ser"!
SU

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.