25 februari 2014

Ukraina- viktigare än vi trorVad det ukrainska folket utsätts för är alltigenom hemskt. De är fångade i en massiv dragkamp mellan öst och väst, och de betalar ett högt pris. Jag är rädd att det kommer att sluta med att de antingen kommer att domineras av Ryssland, vilket blir olyckligt,  eller av Europeiska unionen och Förenta staterna - vilket är ett annat dåligt alternativ.

 De flesta ukrainare  vill bara vara fria, som det verkar och få möjlighet att bygga en bättre framtid för sig själva och sina familjer, men det är ytterst osannolikt att de kommer att kunna bryta sig loss från utländsk dominans. Samtidigt planterar våldet i Ukraina ett frö för potentiellt mycket större konflikter i en nära framtid.

Vad som kommer att hända med Ukraina när allt lugnat ner sig,  är för tidigt att säga, men just nu kan vi i alla fall dela glädjen med folket, när de krossar leninstatyer över hela landet.

Vladimir Lenin är en av de absolut ondaste karaktärerna i mänsklighetens historien. Den totalitär diktatur han etablerade dödade miljontals människor i Ryssland  och utsatte de överlevande för fattigdom och slaveri.
Få människor har gjort mer för att förtjäna en plats i den innersta kretsen i helvetet, men han kan dela den platsen med de som fortfarande vill behålla den här statyn  i Seattle.

Den enda man som möjligtvis skulle kunna toppa listan är Lenins efterträdare Josef Stalin, som utrotade miljontals ukrainare.  Med lite tur behöver de åtminstone aldrig påminnas genom att se statyerna i sitt land igen. 

 Susan Rice, Nationell säkerhetsrådgivare för US, (samma person som under en veckas tid hävdade i TVprogram att terroristattacken i Benghazi skulle skyllas på en video),  säger att "det som händer i Ukraina reflekterar det ukrainska folkets intressen för en samhörighet med USA och Europa och det skulle vara ett allvarligt misstag för Ryssland att involvera sig  militärt."

Ingen ska inbilla sig att ryssarna helt enkelt kommer att överge sina intressen i Ukraina. Ryssland har en mycket viktig militärbas på Krim, och den östra halvan av landet är mycket “pro-ryska”.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.