16 mars 2014

“Bossy,” det nya B-ordet

Bossig (= kaxig, dominerande) är det senaste som ordpoliserna vill förbjuda.

Sheryl Sandberg, författare och en av cheferna för Facebook, går i spetsen för lanseringen av en kampanj för att förbjuda ordet "bossy” Argumentet är att hon anser att det stoppar flickor från att inta ledarroller. ...

    Sandberg säger:  "Vi kallar tjejer bossiga på lekplatsen. Vi kallar dem aggressiva eller det andra B-ordet på arbetsplatsen. Vi säger att de är diktatoriska som små och när de växer upp säger vi att de är alltför aggressiva, politiska, högljudda och ambitiösa som kvinnor. "

(Får mig att tänka på en viss Hillary C.)

Sandberg, tillsammans med Condolezza Rice och scoutledaren Anna Maria Chávez ger tips till lärare, föräldrar och barn hur de ska uppmuntra flickor att bli ledare.
När Sandberg gick i nian var det tydligen någon som noterade att hon var “bossig” och det skadade henne för livet. Nu måste hon bevisa att kvinnor inte är bossiga genom att bestämma vilka ord vi inte får använda.


Sångerskan Beyoncé, god vän med Obama-famljen är också med på noterna men hon bör nog ha ett rådgivande samtal med Barack nästa gång de träffas…..fast då kanske han tycker att hon är bossig?


1 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit
Om någon är "bossy" och försöker sätta sig på och styra sin omgivning så är ju denna egenskap ingenting positivt varken för den som är "bossy" och den som "blir bossad". Att alltid driva igenom sin vilja, trots att man kanske har fel bäddar för stora misstag samtidigt som man inte får några riktiga vänner utan alla är rädda att stöta sig på grund av konsekvenserna. Denna egenskap, "bossy" är väl då ingenting som man skall värna om och ingenting blir bättre av att man kallar det någonting annat, t.ex. "stark", "oberoende", "kompetent". Detta är en del av det Orwellska "nyspråket". Ganska korkat, faktiskt.
/SB

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.