11 mars 2014

Kalifornien, var annars?


Den 1 januari, blev Los Angeles den största staden i landet som förbjuder användningen av fria plastkassar i livsmedelsbutikerna. Kunder som kommer till affärerna utan egna väskor debiteras 10 cent för varje plastkasse de behöver för sina inköp. Kunder uppmanas att ta med kassarna tillbaka till affären och använda dem på nytt.

Men det var tydligen inte tillräckligt att bara ge sig på livsmedelsaffärer.  Ett nytt lagförslag försöker nu förbjuda fria engångs-plastpåsar i närbutiker, apotek och spritbutiker.  Om det går igenom innebär det en statlig 10cents-avgift,  med början 1 juli 2015.

Större butiker måste också upprätta återvinningslådor för alla påsar av polyeten och andra material som börjar med prefixet "poly". Man frågar sig varför kunderna ska lämna in påsarna för återvinning när de behöver dem för att handla?

Så vad är problemet? Det är väl bra att eliminera användandet av plast? Man försöker kanske uppväga en tidigare lag om att alla som hanterar mat måste använda engångshandskar, vilket innebär att tusentals sådana hamnar i soptunnorna varje dag.

Men det är inte bara det.
Det visar sig att återanvända kassar för med sig bakterier och annat otrevligt till de nyinköpta varorna. Vem kunde ha förutsett det???
Och det omfattar speciellt tygkassar, om de inte tvättas och disinfekteras mellan varje användning. Enligt en studie vid Loma Linda universitetet är det bara 3% som gör det. Samma studie fann bakterier i 99% av alla återanvända plastkassar och 8% var E.coli-bakterier.

Tygkassarna som affärerna säljer håller inte för särskilt många tvättar. Beräkningar av de ekologiska effekterna av tillverkning och distribution av dessa tygväskor visar att netto-miljöpåverkan kräver att man använder dem några hundra gånger för att de ska vara bättre än att bara använda  engångsplastkassar.
Men vem bryr sig, bara det känns bra.

5 Kommentarer:

Anonym sa...

I Sverige har vi betalat för plastkassar i livsmedelsaffärer så länge jag kan minnas.

Idag får man betala 2 kr för varje kasse och det retar mig eftersom man samtidigt gör reklam för affären där det står HEMKÖP eller
COOP på kassen. Jag brukar framhålla att i USA är det gratis men nu är det alltså dags.
Jag tycker iofs
att det är OK men då ska det inter vara reklam på den.

Anonym sa...

Tycker du det är bättre med bakterier i lortiga kassar? Hur mycket tid, energi ,varmvatten går det åt till att tvätta väskorna varje gång och hur mycket resurser behövs för att tillverka dem jämfört med plastkassar?

Lisa/

Lejeune sa...

Att sälja plastkassar lär vare den i särklass mest lönsamma verksamheten i en vanlig livsmedelsaffär, om man ser till marginalen.

Anonym sa...

Har inga problem med att tvätta kassarna. Man kan ju tvätta dem tillsammans med t.ex jeans, badrumsmattor eller arbetskläder. Många av plastiks kassarna hamnar i naturen och i haven där djur och fiskar får dem i sig. En del av plasten tar många år för att brytas ner.
Arne//

Anonym sa...

Det var ju en tid då plastkassarna var gratis även här - inte så hemskt länge sedan. Nu får man betala 1,50 för mindre och någon krona till för större påsar - ungefär. Det är bekvämt att de finns, och de är bra att lägga sopor i efteråt, om man nu inte tar dem med när man handlar nästa gång. Jag vill helst behålla dem. Men håller med Arne betr slarvet att slänga påsarna i naturen/havet. Jag har tygpåsar också, som används ibland.

Mats

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.