17 mars 2014

Lite fler tankar om Krim


Om USA och EU inte har några problem med demokrati, vad finns det då att invända mot denna omröstning?

John “Lurch” Kerry verkar vara den som lämnats att ta ansvar för USAs politik vad gäller Ukraina.
Sedan den demokratiskt valde presidenten drivits ut med våld och molotovcocktails,  har Putin ställt upp för att låta Krims befolkning på ett demokratiskt sätt göra sin stämma hörd och separera från Ukraina om de vill.  Det verkar som 97% av dem önskar det.
John Kerry stöttar de odemokratiska ukrainabusarna,  så vem är den “gode demokratiske gossen”  här? Kerry eller Putin?

Krim har varit ryskt i hundratals år men Putin har inte tidigare gjort anspråk att fösa dem tillbaka i någon form av union med Ryssland. Vi ser nu att det inte är något tvivel om vad Krims befolkning önskar och vi bör ge Putin en eloge för att han väntat på Ukrainas sönderfall innan han lät hjulen rulla.

Ryssar är ett folk som håller på att dö ut. Befolkningsmängden minskar med 700.000 personer per år. År 2050 beräknar man att de kommer att har sjunkit från 140 miljoner till 100 miljoner. Medellivslängden för män är bara 60 år - det är bland det lägsta i världen. Dödligheten är dubbelt så hög som i andra industriländer. Endast hälften av de ryska pojkar, som nu är 16 år, förväntas leva till 60. Det är ungefär samma som i slutet av 1800-talet.

Putins planer hittills verkar vara att försöka samla ryssar från alla håll under ett tak och om Krim är exempel på det är det troligt att det kommer att ske på ett demokratiskt sätt.
Det är andra områden i Ukraina som också har en omfattande rysktalande befolkning och som önskar en uppdelning i öst och väst.
Vad är det för fel på en delning av Ukraina? Finns det någon princip som USA och EU rättar sig efter?


En folkomröstning om Skottland borde vara ett självständigt land kommer att äga rum torsdagen den 18 September 2014 och jag har inte sett något uttalande om att det skulle vara odemokratiskt.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Inbillar mig att Europa kan tacka "the obama" för att president Putin kunde flytta fram sina positioner utan större ansträngning. Våra sanslösa publik och röstköpande politiker verkar inte förstått vad som hänt!

Anonym sa...

Det verkar som om Putin spelar ut den beslutsimpotenta och handlingsförlamade Obama. Internationellt kommer man snart att skratta åt Obama - om man inte redan gör det.
Nationellt är han dock inte beslutsimpotent eller handlingsförlamad - men allt sker i tysthet och bakom ryggen. Och hans försök att förslava det amerikanska folket upptäcks inte lika lätt eftersom PK-media gör allt för att dölja det.
/SB

Berit sa...

Det finns inga nationella amerikanska intressen för att lägga sig i en konflikt i Ukraina, det är nog anledningen till att Obama är "handelsförlamad". Om McCain varit president skulle vi med största sannorlikhet redan vara där och bombat.

Anonym sa...

ALLA KULTURER ÄR INTE LIKA GODA, расизм, батенька!
зигушки хайль

Berit sa...

Vad har rasism med det hela att göra?

Anonym sa...

Rasism är ett ord som kan användas i precis alla sammanhang, även när man bara tycker att något avviker från den egna uppfattningen. Ordet fungerar alltid och kan gärna kombineras med "Breivik" så är all form av debatt vunnen.

Nästan som att säga stjärnstopp.

Erik

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.