19 mars 2014

Vad amerikanen inte vet om Ukrainakrisen..

...och kanske inte så många andra heller.

Det är en översättning ( i alla hast)  från Washingtonsblog , alla länkar finns där.

Vad du aldrig lärt dig i skolan ... eller på nyheterna

Medan det rapporteras om Ukraina, Krim och Ryssland på nyheterna, känner du förmodligen inte  till bakgrunden :

*Vikingarna grundade Ryssland. De hade sin huvudstad i Kiev ... den nuvarande huvudstaden i Ukraina . (Vikingarna drack som fiskar, och den traditionen fortsatte: "Dricka är glädjen i Rus, och vi kan inte leva utan detta nöje". Roligt men sant, detta citat gjordes av härskaren av Rus-människorna 987 e.Kr. som en förklaring till varför de inte skulle följa islam, som förbjuder alkohol. Nästa år anslöt de sig till kristendomen ... som låter dem dricka.)

*President George HW Bush lovade Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov att - om Sovjet bröt upp Sovjetunionen och upplöste Warszawapakten - skulle Nato inte flytta in i de forna sovjetländerna. Detta gav Sovjet en försäkring om att Nato inte skulle omringa Ryssland.  Men Bill Clinton bröt USA: s löfte och USA har fört en kampanj för omringa Ryssland ända sedan dess.

*Jimmy Carters högt inflytelserika nationella säkerhetsrådgivare- arkitekten bakom planen att beväpna Mujahadin och locka Ryssland till Afghanistan, senare Bill Clintons särskilda sändebud till Azerbajdzjan och Barack Obamas utrikespolitiska rådgivare  - som var ansvarig för att flytta Nato in i Warszawapaktens länder  - hävdade 1997 att Ryssland inte bör tillåtas att återta kontrollen över Ukraina.

*Ukraina korsas av naturgasledningar (och mycket av världens geopolitik drivs faktiskt med naturgas)*Den tidigare presidenten i Ukraina var en korrupt idiot. Men han var demokratiskt vald. Och de nya killarna är också idioter.

*Krim var en del av Ryssland under 250 år. De sovjetiska ledarna frågade inte folket i Krim, Ukraina eller Ryssland om Krim bör överföras till Ukraina. De gjorde det genom att ge order om det.  Nu har ett stort antal krimbor röstat - många fler än i något modernt amerikanskt presidentval - och de röstade 97 % till förmån för återförenas med Ryssland.

*USA har spenderat mer än $ 5 miljard dollar för att driva Ukraina mot väst, och bort från Ryssland.

*Säkerhetschefen i Ukraina hävdade i samband med upploppen, som störtade den ukrainska presidenten,  att den nya ukrainska regeringen låg bakom krypskyttarnas skottlossning, som dramatiskt eskalerade våldet.  Å andra sidan anklagar den nya Ukrania-koalitionen Ryssland för att anställa prickskyttar. Vi vet inte vem som låg bakom attackerna, men den typen av våld har länge använts som en taktik för att störa fredliga protester - eller för att bygga momentum för "regimskifte" - och ingen har ännu bevisat vem som var den skyldige.  Ryssland har begärt en utredning om vem som låg bakom våldet.

Tips från S. Tack!

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.