12 mars 2014

Vad kan ha hänt med Malaysia Airlines FL370 - Tom Clancy versionen


Jag flög med Malaysia Airlines under min senaste resa till Singapore och Kuala Lumpur - det är ett välskött flygbolag med gott rykte i regionen, vilket gör den nuvarande bristen på insyn i var Flight 370 befinner sig desto mer förbryllande.  Ingen brist på underhåll, eller dåligt tränad personal med andra ord.

Som flygentusiast tänker jag göra en spekulativ förutsägelse. Baserat på bristen på bevis hittills skulle jag inte bli förvånad om planet avsiktligt omdirigerats av besättningen!

Varför?

Om ett plan som detta kraschar i havet - och kom ihåg att kapten "Sully" Sullenberger är den ende pilot som någonsin framgångsrikt slutfört en vattenlandning av ett reguljärt jetpassagerarflygplan - skulle skräpet vara överallt . Alltför många delar i ett plan flyter - sittdynor helt säkert, för att inte tala om allt bagage och de olyckliga passagerarna.  Så en vattenkraschlandning verkar osannolikt för mig - eftersom planet skulle trasas sönder och inte sjunka intakt som de gör i Hollywoodfilmerna.

Det som återstår är en kraschlandning på marken eller en kontrollerad landning. Vid en krasch skulle det finnas mycket tid för besättningen att kommunicera innan de tar mark . Det tar lång tid att glida från 30.000 fot till marken.  Tystnaden är misstänksam . Vid en kapning är det också sannolikt att piloterna har tillräckligt lång tid på sig att skicka ut någon form av nödsignal.

Så, mitt Tom Clancy romanscenario ser ut så här:

Besättningen ( åtminstone en av piloterna ) är involverad. Efter att ha  “avaktiverat " eventuell opposition i cockpit, kopplar den återstående besättningen bort transpondern ( som låter trafikkontroll och andra att spåra planet ) och tar ner planet på så låg höjd som möjligt och gör en 90 graders kursändring till någon plats där de kan sätta ner planet.  De flyger då så lågt  som möjligt över vattnet för att hålla sig under radarn . En militär pilot kan lätt flyga ett jetplan på samma nivå som ett observationsdäck på ett kryssningsfartyg.  Jag har varit med om en sådan flygning  själv i mitt avlägsna militära förflutna  och moderna flygplan är sannolikt ännu bättre på att glida över vågorna.

Varför skulle någon göra det ? Jag misstänker att det finns en passagerare på planet som har mycket värdefull information - och kaparna vill få tillgång till denna information och använda den innan någon vet att de har den.  Det kan förklara bristen på skryt och anspråk på lösesumma.

Det får tiden utvisa - och jag slår vad om att oavsett resultat, kommer vi att se denna historia återskapas av Hollywood och dessutom på NYT bestseller boklista. Man kan inte låta en tragedi gå till spillo - som ordspråket säger . Kom ihåg att ge mig kreativ kredit för denna idé!

Naturligtvis hoppas vi förstås på en mindre fatal utgång.

Thomas

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Vad hände planet från Brasilien eller hur det var? Några år sedan?
Inget hittat, puts väck.

Berit sa...

Det var ett franskt plan (2009) som man fann resterna av i havet 5 dagar efter att det försvann

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.