03 april 2014

Matpriser

När Consumer Price Index (CPI ) mäter inflationen tittar de på allt folk spenderar pengar på: frisörer, flygbiljetter, sjukvård, kläder…
Men man utelämnar de där irriterande nödvändigheterna som livsmedel och energi. Så dessa två kategorier ignoreras och vi ska i största möjliga mån hållas okunniga om att Feds fortsätter att prångla ut 85 miljarder elektroniska dollar varje månad

Priset på mat i USA har i genomsnitt gått upp nästan 20% under det senaste året. Fläskkött har gått upp 45%, vete 14% och kaffe 42%.

Torkan i Kalifornien och sydvästra staterna, en virusinfektion som tagit död på mängder av smågrisar, majs till bränsle i stället för mat, den minsta  boskapsbesättningen på mer än sextio år, har naturligtvis gjort sitt till och livsmedelspriserna kommer att fortsätta stiga.

Producenterna försöker dölja detta för oss konsumenter på många sätt.  Det vanligaste är att hålla samma pris men minska storleken på förpackningarna.  Ett annat sätt är att behålla samma förpackningsstorlek men ge oss sämre kvalitet.
Kaffe är ett bra exempel.  Burkarna rymmer nu 2 pounds i stället för som tidigare 3, och Arabica har bytts ut mot Robusta som är billigare och sämre. Den yoghurt jag brukar köpa säljs i 6oz burkar i stället för som tidigare 8oz och de är 15% dyrare.

Under de senaste åren har vi sett en rekordökning av de antal individer som får statlig hjälp till mat, sk matkuponger (EBT) .  Sedan januari 2009 har det ökat från 31.900.000 till 47.600.000. Det är nästan en av sju personer i landet.

Vår lokala blaska Atlanta Journal-Constitution- av folkhumorn döpt till Atlanta Urinal and Constipation (=förstoppning) -  hade en snyfthistoria härom dagen om hur Georgias matkupong-program inte fungerar och att folk inte får den hjälp de vill ha. Man hotar med att skära ner programmet med 76 miljoner i administrationskostnader och man skyller en stor del av problemen på telefoncentralen. Nästan hälften av de som ringer kommer inte fram och väntetiden rör sig om flera timmar.
Tidningen illustrerar artikeln med denna bild !


Hon ser verkligen ut som hon svälter, inte sant ?

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Verkar inte gå nån nöd på damen på bilden. lol
//Arne

HazeP sa...

Tack för ännu en intressant artikel!

Innan jag började upptäcka alternativ media så trodde jag att FED var en statlig riksbank och Fractional Reserve Banking var något helt nytt för mig.

Det är också en anledning till varför vi har invandring; systemet kräver helt tiden nya aktörer som kan hålla uppe arbetslösheten och hålla nere räntan – allt för att den berömda ”tillväxten”, bland annat via mer konsumtion ska öka, och inflationen hållas nere (vilket blir svårare och svårare).

Här kommer förresten en intressant artikel i ämnet:
http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/det-stora-svaret-pa-allt.html

Det går förstås att rikta kritik mot hans tankar, men det är ändå intressant att läsa.

När det gäller Sverige så har inte BNP per capita ökat på nästan 15 år och Sveriges ekonomi hålls i dag uppe mycket tack vare mer och mer fastighetslån och konsumtion på kredit. Men eftersom sparandet och investeringarna befinner sig på alldeles för låga nivåer så kan inte företagen växa, och alltför många människor vågar varken starta företag eller byta jobb de inte trivs med eftersom de inte har erforderliga sparmedel.

Jag tänker också på min far, som jobbade som lärare och hur bra vi hade det när jag växte upp på sextio- och sjuttiotalet. (Min mor jobbade bara till och från, åtminstone tills jag blev tonåring, och jag vågar inte ens nämna hur ofta mina föräldrar bytte bil ...) Det kan väl inte ha berott på att han hade en lön som låg på ungefär samma nivå som en riksdagsledamot och att det totala skattetrycket låg på ... tja, 30–40 procent, medan det ligger på närmare 70 procent i dag.

Men vi har det ju så bra, säger många! Och börsen fortsätter att stiga! Men tänk om utlåningsräntorna skulle höjas till 6–7 procent, amortering bli lag och räntesubventionerna skulle tas bort. Ett lån på 3 miljoner, som i dag kostar 5250 kronor i månaden med 3 procents ränta, skulle stiga till över 20000 kronor om man genomförde ovanstående. Det är naturligtvis inget som kommer att hända i ett svep, men förr eller senare måste politikerna ta tag i detta gigantiska problem. Svenska skulder i förhållande till BNP har ökat från kanske 50 till cirka 85 procent bara på 10–15 år.

När det gäller börsen så har den mer och mer tappat kontakten med verkligheten, det vill säga att aktier stiger för att företagens vinster stiger. Här kommer FED in igen med sitt sedeltryckeri, men det är en annan historia. Dessutom skulle det inte alls förvåna mig om börsen sjunker med minst 30 procent under några års tid (det börjar se ut som det gjorde år 2000 och år 2007 – och vi vet ju vad som hände efter det!) och då kommer den stora merparten av svenskarna göra som ”experterna” säger: nämligen sitta stilla i båten …

Berit sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

I Sverige vågar jag påstå, finns inga "skatter" med i indexserier överhuvudtaget. Erkänner med största glädje att jag har fel när någon presenterar fakta för mig. Därför att i princip 65 kronor av varje 100 lapp är pengar som politikerna stjäl och skimmar!

Ann-Marie sa...

Men det pågår INGEN inflation!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.