15 april 2014

Offentlig förnedring


En 62 årig man i Ohio dömdes att tillbringa söndagen framför sitt hus med en stor handskriven skylt:

"JAG ÄR EN MOBBARE!  Jag trakasserar  handikappade barn, och jag är intolerant mot de som är annorlunda än jag. Mina handlingar återspeglar inte en uppskattning för den varierade South Euclid-gemenskap som jag lever i."
Edmond Aviv - har trakasserat en grannfamilj och deras adopterade handikappade barn under 15 års tid och förutom skamstraffet ska Aviv också tillbringa 15 dagar i fängelse och genomgå “Anger Management” klasser och rådgivning.  Aviv hade också skrivit ett brev med en ursäkt till den drabbade familjen.

I ett litet samhälle där “alla känner alla” kan jag tänka mig att ett skamstraff fungerar, men anledningen till att våra förfäder övergav skampålen var nog att det inte var effektivt längre .  Merriam-Webster Dictionarys definition av skam är "en känsla av skuld, ånger eller sorg som du har eftersom du vet att du har gjort något som är fel”.

Generellt sett finns det ingen skam längre i vårt samhälle. En gång i tiden var kändisar livrädda för skandaler, eftersom det kunde ruinera dem.  Nu bidrar popkulturen till att förhärliga människor som gör dumma, oansvariga saker.  Nu är skandaler det bästa som kan hända en halvdan artist som söker ära och berömmelse.

Och se bara på politiker:  Anthony Weiner, Eliot Spitzer, Mark Sanford, Newt Gingrich, Marion Barry,  BillClinton….
Listan kan göras hur lång som helst med namn på otrogna, drogmissbrukare, förskingrare, lögnare som blir omvalda till poster som borde kräva egenskaper som ärlighet, gott omdöme, självbehärskning och kontroll.

Jag tror att de största normförändringarna i samhället och amerikansk politik kom i slutet av 1990, när Bill Clintons historia med Monica Lewinsky beskrevs i media dag efter dag. Skam förlorade sin status som giftbägare för politiker och Bill Clinton är i dag mer populär än någon annan levande f.d. president.

När JF Kennedy hade sina affärer var pressen tyst om det, men skilsmässa, foton av könsorgan, eller drogmissbruk är inte längre karriär-mördare.  Rapporter om sådana aktiviteter har förlorat sin förmåga att chocka. Detsamma gäller idrottsmän som tar steroider. Antingen är vi väldigt förlåtande eller så är vi fullständigt okänsliga för allt.

Och det är inte bara kändisar och politiker. Det finns inte någon skam i att vara beroende av Välfärdsstaten heller.  Folk brukade skämmas över att behöva förlita sig på regeringen för bidrag till mat och bostäder - om de fick bidrag ville de inte att andra skulle veta det. De hade stolthet. De hade värdighet.

Nu har man  EBT-kort av plast som ser ut som ordinarie kreditkort för att undvika det "stigma" som man menar följer med pappers-matkuponger.  Och vi  uppfostrar nya generationer till statligt beroende utan ett ögonblicks eftertanke.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Alla dumheter som politiker begår för att skaffa sig uppmärksamhet, typ Obama kan inte straffbeläggas. Det kostar inget vare sig fysiskt eller psykiskt. Hade Obama levt under sharialagarna hade han mist både händer och fötter, fötterna för att han ljuger och händerna för att han stjäl!
Allting är numera gratis, på andras bekostnad. Det är den springande punkten!

Anonym sa...

Här är läsning om Napoleons penis som kanske är intressant:

http://www.wondersandmarvels.com/2012/09/the-strange-journey-of-napoleons-penis.html

Heima


Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.