26 maj 2014

Memorial Day 2014


Memorial Day, är en amerikansk helgdag som observeras den sista måndagen i maj, och som hedrar män och kvinnor som dött medan de tjänstgjort i den amerikanska militären. Ursprungligen kallade man det Dekoration Day, vilket härstammar från åren efter inbördeskriget och det blev en officiell federal helgdag 1971. Många amerikaner observera Memorial Day genom att besöka kyrkogårdar eller minnesmärken, hålla släktträffar och delta i parader. Inofficiellt, åtminstone, markerar det början på sommaren.

Här följer Dennis Sevakis syn på Memorial Day 2014. Han är före detta kapten i USAF.

Militärtjänstgöring förändrar en person på djupa och bestående sätt som ofta är bitterljuva . De som tjänstgjort med heder bär med sig tillfredsställelsen av att ha gjort sin plikt trots smärtan av en bestående skada eller förlusten av vapenbröder . Kanske det bara är de som har tjänatgjort eller förlorat en nära anhörig som till fullo kan uppskatta betydelsen av Memorial Day.  Och om vi ska hedra dem som gav allt de hade att ge,  måste vi också respektera och värdesätta de ideal som är oskiljaktiga från vad de offrade. Annars är vår tribute hyckleri.

För ett par år sedan blev en av mina klasskamrater förbluffad över vad jag sa om två vänner som var i  50-års åldern och som dött i början  på 90-talet . Jag kommenterade att jag ansåg att de båda männen var lyckligt lottade i åtminstone ett avseende : de hade inte levt för att bevittna det nuvarande framskridna stadiet av USA: s sociala och politiskt korrekta sönderfall . Bör samma sak sägas om våra ärade veteraner som dött i krig?
 Hur kommer det sig att vi som ett land fortfarande håller fast vid deras värderingar när president Obama utfärdar proklamationer som betecknar juni som  " lesbisk-homosexuell-bisexuell och trans-stolthets-månaden”?  Är detta den postmoderna ersättare för " Gud , Land och Familj " ?

Jag tvivlar på att de som vi hedrar denna Memorial Day skulle vara särskilt nöjda med vad vårt land har och håller på att bli . Sörj både dem och det Amerika vi har förlorat .

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Det Sevakis framför är nog en svensk helt oförstående inför om han överhuvudtaget kan läsa innantill,
I bästa fall kommer "hen" med verklighetsfrämmande ihopafantiserade ursäkter, så illa är det.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.