15 maj 2014

Någon klantade till det rejält


Rysslands vice premiärminister Dmitrij Rogozin meddelade på tisdagen att Ryssland inte längre tänker fortsätta samarbetet med NASA vid den internationella rymdstationen efter 2020.
Man hänvisar till sanktioner mot Ryssland under den pågående krisen i Ukraina som ett skäl för att Rysslands regering inte längre vill delta i USA:s rymdprogram.

    Rogozin förklarar att överenskommelsen löper ut år 2020 men att NASA har begärt en förlängning till 2024. Pengarna, som skulle användas för att hålla programmet i gång, kommer att gå till "mer lovande rymdprojekt" efter 2020.

    Dessutom kommer inte Ryssland att låta USA skicka upp militära satelliter från sina ryska baser och man kommer att  stänga elva GPS-stationer på ryskt territorium tills vidare. Det är åtgärder som svar på sanktioner från USA, som Rogozin kallade " malplacerade och otillbörliga".

  USA har haft tillgång till den internationella rymdstationen i flera år, men det enda sättet att komma dit är med hjälp av den ryska rymdfarkosten Soyuz. Detta ger Ryssland full kontroll över vilka astronauter som kan komma dit.

Det mesta av pengarna och i stort sett all expertis som satsades på den internationella rymdstationen kom från amerikanskt håll. USA gav upp sitt eget program om en rymdfärja och överlämnade alla frukterna av sina tidigare investeringar till en nation som man sedan ger sig in i en maktkamp med.

Det finns många man kan skjuta skulden på, naturligtvis. Många administrationer tittade på när rymdfärjorna åldrades och slutligen blev värdelösa.  Många administrationer vägrade att uppmuntra privat utforskning och utnyttjande av rymden. Många administrationer struntade i att NASA klagade och bara fortsatte sina föregångares politik. Den senaste toppade listan genom att förklara att NASA:s främsta uppgift nu är att nå ut till muslimer.

Vem som helst med en tillstymmelse till fantasi kan se hur allvarligt detta är, och det säger allt om den brist på förutseende som är förhärskande bland den styrande klassen i allmänhet och Obama-administrationen i synnerhet.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Vi behöver nog inte ryssarna efter 2010. Elon Musk och hans SpaceX företag kan nog ta hand om våra behov om vi vill fortsätta med rymdforskningen. Vilket jag hoppas att vi vill.
//Arne

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.