29 maj 2014

Olyckliga ankor


En bekant jobbade en gång som programmerare för en statlig myndighet ( förlåt honom! ) . Byggnaden där han arbetade var inte en typiska regeringsbyggnad . Den var mer modern, med en dekorativ vallgrav vid ingången. Ytterdörren - bevakad, förstås - var tillgänglig via en bro över vallgraven.

Det var prydligt och trevlig och avståndet från bron till vattnet var drygt en meter.

Ett år byggde en and ett bo i vallgraven, under en av de många buskarna. Hennes ankungar kläcktes och växte, och en dag var de stora nog att lämna boet för att söka öppet vatten, men trots upprepade försök kunde de inte hoppa från vallgraven till gångvägen på bron.

En av de anställda  frågade vaktmästaren om han (den anställde) fick bygga en ramp av trä, så att ankungarna kunde ta sig upp ur vallgraven. Vaktmästaren var själv en god statlig anställd, så han kontaktade chef för Departementet för  Naturresurser för vägledning. Svaret var: Eftersom änder är flyttfåglar kunde ingen göra någonting.

Nästa morgon  satte någon upp skyltar runt ingången. “Varje försök att hjälpa änderna var ett lagbrott Ingen ramp, inget vatten, ingen mat. Och om du bryter mot lagen blir du åtalad."

Snart hade vi ett riktigt drama.  Mamma anka lämnade vallgraven och uppmuntrade sina ungar att följa efter. De kunde naturligtvis inte det. Hon  marscherade fram och tillbaka på gångbron och kacklade i desperation . Hela tiden stod vakten vid ingången och stoppade alla försök att hjälpa till.

Upprepade samtal till byråkraterna på Departementet för  Naturresurser  besvarades av en upprepning om lagar och böter. Och inte en enda av de anställda på avdelningen kunde tänka sig att motsätta sig reglerna, eller ens tänka sig att göra ett undantag, av någon enda anledning .

Ankungarna avled några dagar senare.

I ett nötskal:  De personer som arbetade för Departementet för  Naturresurser  var förmodligen människor som en gång drömt om en karriär för att hjälpa vilda djur och därför sökt denna anställning för staten - vilket gjort dem till ståndaktiga byråkrater som driver igenom regler framför förnuft.


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.