05 maj 2014

Vattenbrist orsakad av miljöaktivister


 Hemma igen efter en två veckors biltur med make och hund fram och tillbaka till Kalifornien, mer än 800 svenska mil. Kaniner och rådjur har ätit upp blasten till sötpotatisen men tack vare att barnbarnen vattnat, blommar rosor och potatis och tomatplantor.

I Kalifornien är det sämre med bevattningen och i Sacramento-San Joaquin dalarna ligger stora odlingsområden i träda pga. torka och bevattningsrestriktioner.
Sacramento-dalens vattenresurser har genom en mängd av kanaler bevattnat hela dalen för att sedan rinna söderut förbi huvudstaden till deltat vid San Francisco och Stilla havet. Sedan slutet av 1800-talet, har odlare i hela Sacramentodalen säkrat en mängd olika vattenrättigheter och investerat betydande offentligt och privat kapital, så att vattenförsörjningen kan fördelas eller lagras, för att möta olika behov i norra Kalifornien.

Området producerar de flesta frukter och grönsaker för hela nationen. Men pga. torka och politiska intressen som gjort odlingsförhållandena omöjliga håller området på att förändras till en öken. Politiska intressen anser att behoven för en liten fisk i deltat är viktigare än försörjningen för människor

Vattenrättigheter och kanaler är viktiga för  att stödja den ekonomiska, sociala och miljömässiga hållbarheten i  Sacramentodalen och bevara en rik mosaik av jordbruksmark, städer och samhällen på landsbygden.

En federal domstol bestämde 2007 att mer vatten skulle pumpas till deltat i stället för till jordbruken och tusentals människor har förlorat jobben (upp till 40% arbetslöshet på vissa ställen) Regionala genomsnittet är 17%.

I februari röstade The House of Representatives ja till ett förslag som tillåter att mer vatten pumpas ut till jordbruken i stället för som nu, till deltat.
Lagen bromsar också visst federalt miljöskydd, stoppar restaurering av San Joaquinflodernas flöde  och laxlekplatser och föregriper olika statliga vattenlagar vad gäller hotade arter.
Med andra ord: Förslaget placerar människans behov över fiskens.

Förslaget har sedan gått vidare till Senaten som har Democrats i majoritet och som naturligtvis inte kommer att godkänna det, utan förhalar och skyller på att de behöver fler utredningar. Miljöaktivisterna som står bakom hela detta problem röstar ju Democrats.

Denna kris drabbar inte bara  Kalifornien, utan hela nationen. Kaliforniens Sacramento-San Joaquin-dalar är en salladsskål för hela landet och producerar en betydande del av alla frukter och grönsaker för resten av världen.
   Mat växer där vattnet flödar. När det inte finns något vatten, blir vår livsmedelsförsörjning lidande, vilket leder till högre livsmedelspriser i hela landet och ökat beroende av utländska livsmedelskällor.
  

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Ofattbart att ett ytterst litet antal medborgare som inte är sakägare, förmodligen inte ens utövar en funktion i livsmedelsförsörjningskjedjan kan ha ett sådant destruktivt inflytande. Amerikanska statsledningen borde koncentrera sina militära insatser genom att bekämpa de inhemska "miljötalibanerna".

Ann-Marie sa...

Så går det när miljöfascisterna får härja. Vad har dom tänkt sig att äta framöver när kor som fiser förbjuds och det inte är tillåtet att vattna frukt och grönsaker? Matliknande produkter från snabbköpet?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.