23 maj 2014

“Veteraner borde skjutas så vi kan spara pengar”

Inom det militära USA har man under lång tid haft fullständig nationell sjukvård, (VA =Veterans Administration), och där kan man se att "vi får vad vi betalar för". Långa väntetider, inte samma läkare från gång till gång, borttappade testresultat och köer till allt som kräver mer än koll av blodtryck eller en albyl.

(Det kan jämföras med Sverige där människor får vänta i månader bara för att träffa en doktor, eller för att röntgas, eller för en enkel galloperation, eller ett nytt knä...listan kan göras oändlig. Att man var tvungen att införa den nationella hälso-och-sjukvårdslagen om 90-dagar säger allt!)

Obama-administrationen står inför en ny allvarlig skandal där regeringstjänstemän påstås ha förfalskat data för att dölja hur lång tid veteraner måste vänta för att få träffa en läkare vid Veteransjukhusen. Kontroversen har lett till krav på avgång av VA-sekreteraren Eric Shinseki, som har tjänstgjort i fem år.
Minst 40 amerikanska veteraner dog i väntan på tid hos doktorn i Phoenix Veterans Affairs Health Care-system, och många av dem var placerade på en hemlig väntelista.

Den hemliga listan var en del av en utarbetad plan designad av Veterans Affairs chefer i Phoenix som försökte dölja att 1.400 till 1.600 sjuka veteraner tvingades vänta i månader för att träffa en läkare.
Och det är inte bara i Arizona.
Nitton VA sjukhus är misstänkta för att delta i liknande metoder, men även om VA-byråkratin är stor och tungrodd är den liten i jämförelse med vad Obamacare kräver. Den ursprungliga lagstiftningen bestod av nästan 2.700 sidor. Tilläggen därefter omfattar många volymer och uppgick i slutet av 2013 till 11,588,500 ord.
“Whistleblowers”  träder nu fram på många ställen i landet. En av dem avslöjar för Infowars att anläggningen där han arbetar har deltagit i en mörkläggning som svar på VA-skandalen, och också hur en handledare uttryckte sin önskan att äldre veteraner “borde tas ut och skjutas i huvudet för de är värdelösa "

Skandalen sträcker sig längre än bara patientvården, och korruptionen inom VA är "överväldigande”. Läkare i tjänst ersatts av studenter, för att spara pengar och nepotism frodas också inom sjukhusen, där personalens familjemedlemmar anställts i stället för veteraner i desperat behov av sysselsättning.

Det som bubblar upp nu och skapar rubriker har länge varit känt i andra länder med nationella sjukvårdssystem.  Det handlar om att ransonera, inte vårda. Om inte annat är det anledning nog att vården bör förbli inom den privata sektorn. Statlig byråkrati är alltid farlig eftersom den finansieras av regeringen så det finns inga alternativ.

Den här skandal är ett resultat av den praxis som finns inom alla byråkratier, nämligen att man undanhåller information som kastar ett dåligt sken på den lägre nivån i organisationen.
 Varje nivå av byråkratin är inställd för att begränsa dåliga nyheter från att nå upp till den högre befälsordningen. Det är grundläggande regel för varje nivå av byråkrati att ingen högst upp är medveten om det faktum att det finns flera katastrofer på bottennivån.
Det är inte unikt för byråkratier. Varje hierarki har en inbyggd preferens för att se till att goda nyheter flyter uppåt och dåliga nyheter stoppas på lägsta möjliga nivå. Ingen vill sätta sin karriär på spel. Men i en statlig byråkrati, på grund av skydd av statsförvaltningen, kan folk komma undan med sådant hela tiden. Endast i sällsynta fall,  när informationen kommer ut i media, finner vi fall där uppgiftslämnaren faktiskt skapar massiva problem för byråkraterna.

I vanlig ordning visste inte Obama något förrän han hörde talas om det i media.2 Kommentarer:

Arlav sa...

Är det en bild på Schyman????
Svensk politiks supernolla och mediaelitens lilla älskling

Anonym sa...

Ja, så ser hon ut i mina ögon - en riktigt vidrig uppsyn har hon - men rapp i käften.

Varje gång jag ser henne på TV stänger jag av den för att slippa se fultruten.
Siv Elisabeth

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.